Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Найактуальнішим завданням для регіону є заміщення імпортної продукції товарами харківського виробництва. Юрій Сапронов

Найактуальнішим завданням для регіону є заміщення імпортної продукції товарами харківського виробництва. Юрій Сапронов

«2010 рік став переломним у розвитку зовнішньої торгівлі регіону. Ми змогли вирішити проблему падіння обсягів експорту, яке спостерігалося в 2009 році. Важливо, що експортні поставки збільшилися на 10% і склали 1,4 млрд.дол.США. Однак питання досягнення балансу між експортом та імпортом залишається відкритим», - зазначив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов в своєму виступі в ході спільного засідання колегії облдержадміністрації.

За словами віце-губернатора, найактуальнішим завданням для регіону є заміщення імпортної продукції товарами харківського виробництва. Він висловив упевненість, що в програмі розвитку експортного потенціалу і підвищення конкурентоспроможності, яка розробляється фахівцями, науковцями та бізнесменами і буде ухвалена на найближчій сесії обласної ради, особливу увагу буде приділено імпортозаміщенню.

«Дійсно, якщо харківські підприємства здатні випускати аналогічні вироби не гірше, ніж їхні закордонні колеги, то навіщо витрачати дорогу валюту і купувати те, що ми в змозі зробити самі», - підкреслив Юрій Сапронов.

Він навів конкретні приклади заміщення продукції, яка раніше купувалася за кордоном, харківськими аналогами. Зокрема, на базі заводу «ФЕД» організовано виробництво агрегатів гальмівних систем рухомого складу для потреб «Укрзалізниці», вагонобудівних і вагоноремонтних підприємств Україні. Раніше це обладнання закуповувалося в Росії.

«На цьому ж підприємстві налагоджено виробництво інструменту з нанопокриттям, який користується попитом як в країнах СНД, так і в далекому зарубіжжі. Раніше інструмент закуповувався в країнах ЄС. На заводі «Південкабель» організовано виробництво силових кабелів, які взагалі не вироблялися в Україні. Безсумнівним позитивом для області є збереження частки високотехнологічних товарів - котлів, машин, устаткування, транспортних засобів, фармацевтичної продукції - на рівні 47% від загального обсягу», - резюмував Юрій Сапронов.