Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Легальна робота сьогодні - достойна пенсія завтра

Легальна робота сьогодні - достойна пенсія завтра

19 квітня в Харківській обласній державній адміністрації відбувся круглий стіл „Легальна робота сьогодні - достойна пенсія завтра”, ініційований Головою Державної інспекції України з питань праці Андрієм Черкасовим. Під час зустрічі обговорювалися питання посилення відповідальності за порушення законодавства про працю, за неоформлення трудового договору та основних положень трьох ключових урядових законопроектів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

Як зазначали виступаючі, на сьогодні Україна з поміж країн Європи має найнижчі штрафні санкції за порушення законодавства про працю, в тому числі і за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, за недодержання мінімальних державних гарантій. В країнах Європи мінімальні штрафні санкції за зазначені порушення становлять від 8300 грн. (Болгарія) до 100000 грн. (Чехія), максимальні від 83000 грн. (Болгарія) до 2000000 грн. (Словаччина).

Ухвалення відповідних законопроектів забезпечить підвищення мінімальних рівнів заробітної плати, сприятиме легалізації заробітної плати, збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, Пенсійного та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, забезпечить диференціацію заробітної плати та збільшення її розміру, покращить соціальний захист працівників, особливо на підприємствах малого та середнього бізнесу.

За підсумками роботи круглого столу наголошено на необхідності посилення контролю, відповідальності посадових осіб, поєднанню зусиль всіх контролюючих органів. Внесені конкретні пропозиції, які будуть узагальнені та передані до Державної інспекції України з питань праці.