Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області розпочинає роботу пілотний проект із створення бази даних індивідуальних програм реабілітації. Ігор Шурма

У Харківській області розпочинає роботу пілотний проект із створення бази даних індивідуальних програм реабілітації. Ігор Шурма

У Харківській області розпочинає роботу пілотний проект із створення бази даних індивідуальних програм реабілітації. Він буде реалізовуватись на базі обласної травматологічної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка розташована в науково-дослідному інституті ортопедії та протезування. Про це сьогодні повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.  

За його словами, групи інвалідності встановлюють лікарі, які входять до складу МСЕК. Вони заповняють картку індивідуальної реабілітації кожного інваліда і передають ці дані в Центральний банк інформації, який намагаються створити з 2006 року у Києві. Другий екземпляр картки індивідуальної реабілітації віддається людині з інвалідизацією, яка іде в управління праці, де відбувається остаточне заповнення всієї картки, до якої вносяться конкретні пропозиції щодо реабілітації: санаторно-курортне лікування, індивідуальні технічні засоби, інвалідні візки тощо. Ця інформація також передається в Центральний банк інформації. «Необхідність відпрацювання моделі роботи з індивідуальними програмами реабілітації викликана невідповідністю кількості інформативного матеріалу, який передається МСЕК та управліннями праці», – підкреслив Ігор Шурма.

Він також зазначив, що реалізація проекту передбачає синхронізацію всіх МСЕК та управлінь праці, для чого потрібно повністю комп’ютеризувати ці установи. Раніше такий проект намагалися реалізувати в Вінницькій області, але через відсутність фінансування він був зупинений. «Завдяки тому, що ми готувалися до субсидійного процесу, управління праці комп’ютеризовані на 99%. Для комп’ютеризації МСЕК з обласного бюджету виділено 300 тис.грн. Ця техніка буде використовуватись не тільки для реалізації пілотного проекту, але й для формування реєстрів людей, які потребують операцій з приводу катаракти, зубопротезування, слухопротезування та лікування аденоми простати», - розповів Ігор Шурма.

Згідно з проектом передбачається, що МСЕК буде заповнювати картку індивідуальної реабілітації повністю, потім передавати її в управління праці, а воно буде єдиним джерелом інформації для Центрального банку.

«Для того, щоб в державі правильно спланувати видатки на забезпечення індивідуальних програм реабілітації інвалідів, потрібно знати, що для них необхідно. Без достовірних даних ми ніколи не вийдемо на 100-відсоткове забезпечення. Крім того, введення впорядкованої системи призначення індивідуальних програм реабілітації – це один з перших кроків у боротьбі зі зловживаннями в системі призначення інвалідності», - підкреслив Ігор Шурма.