Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулися заходи до Міжнародного Дня визволення в'язнів фашистських концтаборів

У Харкові відбулися заходи до Міжнародного Дня визволення в'язнів фашистських концтаборів

11 квітня - міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. З цієї нагоди сьогодні в актовій залі Української інженерно-педагогічної академії за підтримки управління внутрішньої політики Харківської облдержадміністрації відбулася зустріч ветеранів Харківської обласної ради борців антифашистського опору - колишніх політв'язнів концтаборів з студентською та учнівською молоддю.  

У ході зустрічі перед присутніми виступив голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору Ігор Малицький, який поділився спогадами про жахливі реалії фашистських концтаборів і закликав пам'ятати про трагедію.

Учасникам зустрічі було продемонстровано фільм лауреата II Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» В'ячеслава Серкеза «Червоний трикутник». Картина була знята за підтримки голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна і в.о. міського голови Геннадія Кернеса, в ній спогади в'язнів концентраційних таборів представлені очима молодих людей. Фільм отримав назву «Червоний трикутник» від розпізнавального знака в'язня концтабору - перевернутого трикутника, який нашивався на тюремну робу.

Колишніх в'язнів вітали ректор УІПА Олена Коваленко і начальник відділу по роботі з об'єднаннями громадян та зв'язків з громадськістю управління внутрішньої політики Харківської облдержадміністрації Андрій Поротов. 

«Хочу сказати вам величезне спасибі і низький уклін за те, що ви не тільки залишилися живі в тих важких умовах, але і за те, що ви багато років робите так, щоб усі знали про ті жахи і страхіття війни і концтаборів, які ви пройшли», - заявила Олена Коваленко. 

Ветеранам вбули вручені квіти від студентів та ректорату академії, на їх честь було дано концерт. Пам'ять жертв фашизму вшанували хвилиною мовчання.    

Також голова обласної організації ветеранів ВВВ, Герой Радянського Союзу Сергій Остащенко вручив ректору вузу Олені Коваленко і ряду співробітників академії Почесні грамоти Харківського обласного комітету Міжнародного українського союзу ветеранів війни за утвердження правди історії Великої Вітчизняної війни.