Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харкові вшанували пам'ять жертв Катинської трагедії та жертв авіакатастрофи під Смоленськом

В Харкові вшанували пам'ять жертв Катинської трагедії та жертв авіакатастрофи під Смоленськом

Сьогодні на Українсько-польському Меморіалі пам’яті жертв тоталітарного режиму в Лісопарку відбулися заходи, присвячені вшануванню пам'яті жертв Катинської трагедії та річниці авіакатастрофи під Смоленськом.  У богослужінні та церемонії покладання квітів взяв участь Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Едвард Гранат, перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко, перший заступник Харківського міського голови Олександр Кривцов, представники Харківської обласної державної адміністрації та Харківської міської ради, члени дипломатичного корпусу та працівники Генерального консульства РП у Харкові, особи, нагороджені медаллю Ради Охорони пам'яті боротьби і мучеництва «Опікун місць національної пам'яті», представники музеїв «Дробицький Яр», «Голокост» та меморіального комплексу «Висота маршала Конєва», духовенство та члени польських організацій.

Довідка:
  Вранці 10 квітня 2010 року Президент Республіки Польща Лех Качинський з дружиною Марією вилетіли з Варшави до Смоленська на борту польського урядового літака Ту-154М, пілотованого польським екіпажем. Президента РП супроводжувала делегація, що складалась з політичних, військових, громадських і релігійних діячів Польщі. На борту літака було 89 пасажирів і 7 членів екіпажу. Метою візиту було відвідання Катинського меморіалу під Смоленськом у день 70-річчя Катинського розстрілу. 

При заході на посадку в аеропорту «Смоленськ-Північний», в тумані, літак на видаленні 1,5 км від злітно-посадочної смуги пішов нижче глісади. Не долетівши до смуги, літак зіткнувся з деревами і розвалився в повітрі. Всі 96 чоловік на борту загинули.