Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У с.Ватутіно Нововодолазького району планується побудувати лікарську амбулаторію нового типу. Ігор Шурма

У с.Ватутіно Нововодолазького району планується побудувати лікарську амбулаторію нового типу. Ігор Шурма

Як повідомив сьогодні на прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, в 2011 році в с.Ватутіно Нововодолазького району планується побудувати сільську лікарську амбулаторію нового типу. «Ми хочемо створити типовий проект амбулаторії. Це буде одна будівля, в якій будуть мешкати медичні працівники, і в ньому ж вони будуть надавати медичну допомогу», - зазначив Ігор Шурма.  

За його словами, багато молодих фахівців поїхали б працювати в села, але відмовляється від цього через відсутність житла. «Тому ми приділяємо багато уваги цьому проекту, який в майбутньому міг би бути прообразом типової будівлі для лікувальної амбулаторії, що допомогло б залучити молодих фахівців в сільську місцевість», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що паралельно в інших районах будуть випробуватися інші моделі введення інновацій у первинній ланці медичної допомоги. «Знайти кошти на ремонт 519 фельдшерсько-акушерських пунктів області не допоможе навіть Європейський Союз. На базі одного з районів буде розроблятися проект будівництва ФАПа за типом малої архітектурної форми, де можна буде надавати первинну медичну допомогу. Паралельно з цим ми будемо напрацьовувати іншу модель. За великим рахунком, мешканці сіл, якщо їм потрібна медична допомога, дуже часто йдуть до фельдшера додому, особливо у вихідні дні та позаробочий час. Фельдшер приречений надавати медичну допомогу на дому. Зараз ми розробляємо юридичну базу, щоб замість коштів на утримання ФАПів фельдшерам компенсувалася оплата електроенергії, опалення та інших комунальних послугу в його житлі. Якщо нам вдасться вибудувати таку модель, це буде стимулом для медперсоналу середньої ланки їхати на роботу в села», - зазначив Ігор Шурма.

 

Теги