Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські медики на відміну від колег з інших регіонів України під час епідсезону 2010-2011 рр. не працювали всліпу. Ігор Шурма

Харківські медики на відміну від колег з інших регіонів України під час епідсезону 2010-2011 рр. не працювали всліпу. Ігор Шурма

Як зазначив сьогодні на прес-конференції заступник голови Харківсьокї облдержадміністрації Ігор Шурма, у попередній епідемічний сезон 2009–2010 років в Харківській області не було достатньої можливості проводити об’єктивні обстеження на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції найбільш сучасним методом дослідження – із використанням технології полімеразно-ланцюгової реакції. «У зв’язку з цим у 2010 році були введенні в експлуатацію одразу 3 ПЛР-лабораторії. Завдяки цьому харківські медики на відміну від колег з інших регіонів Україн, під час епідсезону 2010-2011 рр. не працювали всліпу», – підкреслив Ігор Шурма.  

За його словами, в епідемічний сезон 2009–2010 рр. матеріал від хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції направлявся для дослідження в м.Київ, а результат отримували через 2–4 тижні, що не дозволяло призначати вчасно адекватне лікування.

Цього ж року в 3 ПЛР-лабораторіях проведено обстеження 1277 хворих або 0,8% кількості захворілих на гострі респіраторні вірусні інфекції (у епідемічний сезон 2009-2010 років 230 хворих або 0,07% кількості захворілих). Були обстежені всі пацієнти, які були госпіталізовані до стаціонарів інфекційних лікарень.

Позитивні результати на виявлення грипу А/Н1N1 були отримані у 334 обстежених або 26,1% кількості обстежених (у епідемічний сезон 2009–2010 років – у 63 хворих або 27,4% кількості обстежених). «Завдяки вчасно встановленому діагнозу було призначене адекватне лікування, і люди доволі швидко одужували», - підкреслив Ігор Шурма.

Довідка. Обласна державна адміністрація спільно із Харківською міською радою на початку 2010 року знайшли можливість на засадах дольової участі виділити кошти на придбання лабораторії полімеразно-ланцюгової реакції для спеціалізованого закладу охорони здоров’я – Обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні. В подальшому за кошти обласного бюджету така ж лабораторія була придбана і для Обласної клінічної інфекційної лікарні для дорослих.

Всього ж на створення цих лабораторій було спрямовано 600 тис.грн. для проведення капітального ремонту приміщень (обласний бюджет), а також 2 млн.грн. (1,5 млн. грн. – обласний бюджет, 500,0 тис.грн. – міський бюджет м.Харкова) для придбання обладнання. Одночасно за кошти обласного бюджету вирішено питання забезпечення лабораторій витратними матеріалами. Крім того, введена в експлуатації ПЛР-лабораторія в Обласній санітарно-епідеміологічній станції, яка було закуплена за кошти Державного бюджету.

 

Теги