Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З наступного тижня в Харківській області розпочнуться роботи з ліквідації пестицидів і отрутохімікатів, непридатних до використання

З наступного тижня в Харківській області розпочнуться роботи з ліквідації пестицидів і отрутохімікатів, непридатних до використання

«Станом на сьогоднішній день на території Харківської області знаходиться 759 тонн пестицидів та отрутохімікатів, непридатних до використання. Вони зберігаються в 60 місцях, з яких тільки одне знаходиться в хорошому стані, 33 у задовільному, і 25 - в незадовільному», - повідомив сьогодні заступник голови ХОДА Валентин Дулуб. За його словами, згідно з домовленістю з Державним фондом охорони навколишнього середовища, утилізація отрутохімікатів почнеться вже найближчим часом.

«Питання зберігання та утилізації пестицидів в Харківській області стоїть давно. Щорічно ми утилізували від 3 до 10 тонн пестицидів, але в той же час паралельно йде їх накопичення за рахунок хімікатів, які не використовуються аграрними підприємствами.Тому керівництвом обласної адміністрації було прийнято рішення просити Міністерство охорони навколишнього середовища, Кабінет міністрів України про те, щоб до Євро-2012 провести комплекс робіт з ліквідації всіх складів пестицидів і отрутохімікатів на території області. Нас підтримали за умови, що ми виділяємо 6 мільйонів гривень зі свого екологічного фонду на ці цілі, і 12-13 мільйонів нам виділяє Міністерство охорони навколишнього середовища. У результаті цього року спільними зусиллями ми повністю вивозимо і утилізуємо всі пестициди та отрутохімікати в Харківській області», - повідомив заступник голови області.

За його словами, на даний момент вже є підтвердження про фінансування з державного бюджету, і наступного тижня розпочнеться робота з вивезення 278 тонн хімікатів зі складів у Балаклійському, Близнюківському, Богодухівському, Борівському, Валківському, Великобурлуцькому, Дворічанському, Зміївському, Золочівському, Ізюмському, Кегичівському, Коломацькому, Краснокутському, Нововодолазькому, Сахновщинському, Чугуївському, Шевченківському районах та у місті Первомайський. Роботи будуть проводитися за рахунок 6 мільйонів гривень з обласного бюджету.

«Як тільки почнеться фінансування з Державного фонду, ми в першу чергу приступимо до ліквідації пестицидів у Нововодолазькому районі, де їх найбільше - 420 тонн, а також у Валківському районі, де на 8 складах знаходиться 78 тонн пестицидів. Усього в 2011 році за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього середовища ми плануємо виконати роботи по знищенню 482 тонн пестицидів та отрутохімікатів», - повідомив Валентин Дулуб.