Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Активізація вітчизняних інноваційних проектів стане поштовхом для іноземних інвесторів. Юрій Сапронов

Активізація вітчизняних інноваційних проектів стане поштовхом для іноземних інвесторів. Юрій Сапронов

Як повідомив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, облдержадміністрація буде і далі підтримувати Харківські ініціативи у сфері створення сучасних технопарків та ІТ-парку.

«Причина слабкого розвитку інновацій в Україні в тому, що в економіці країни переважають гірничодобувний, енергетичний і металургійний сектори. Їх технології відносно стабільні, а продукція досить одноманітна. Отже, за своєю природою вони менш вимогливі до інновацій. А адже саме ці - експортні сектора - найбільш платоспроможні. У той же час структура промислового комплексу Харківської області навпаки - дуже чутлива з точки зору необхідності впровадження інновацій і модернізації основних виробничих потужностей для успішної участі в конкурентній боротьбі сучасного високотехнологічного ринку», - зазначив він. 
Також Юрій Сапронов розповів, що Харківська облдержадміністрація ініціювала розробку нового закону України про венчурний бізнес, який має створити зрозумілі для іноземного інвестора умови в даному сегменті ринку. 
«При цьому нічого нового нам «винаходити» не треба. Сьогодні у світі налічується близько 300 різних форм стимулювання інновацій, тому необхідно адаптувати до українських реалій оптимальні моделі, які довели свою ефективність. І робити це навіть у відсутність належного бюджетного фінансування просто необхідно, тому зараз йде пошук прийнятних форм держпідтримки таких проектів. Ми довго думали, яким чином простимулювати інноваційний процес і, можливо підемо не по шляху Сінгапуру, де держава фінансує 90% інноваційних розробок, тоді як решту 10% оплачує промисловість, а за Британським - де держава створює (в нашому випадку - сприяє створенню) інноваційну інфраструктуру і допомагає вченим в комерціалізації їхніх досліджень - патентування, ліцензування на пільгових умовах і т.д. Саме активізація вітчизняних інноваційних проектів буде тим поштовхом, який стане сигналом про готовність нашого регіону до роботи в даній сфері для іноземних інвесторів», - висловив впевненість віце-губернатор.

Теги