Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Більшість існуючих технопарків функціонують лише номінально. Юрій Сапронов

Більшість існуючих технопарків функціонують лише номінально. Юрій Сапронов

Інновації народжуються там, де є умови для спілкування науки та бізнесу. Про це заявив заступник губернатора Харківської області Юрій Сапронов.

«Інноваційний процес вимагає співпраці вчених, що розробляють ноу-хау і підприємців, які замовляють розробку і виводять її на ринок. В Україні останні роки багато говорилося про необхідність впровадження сучасних моделей такої кооперації, проте де-факто відсутня інфраструктура підтримки інновацій, а більшість «центрів інновацій» існує лише номінально. Єдиним винятком були технопарки, що пільгово працюють , які з'явилися в 2000 році. У 2005-му уряд, звинувачуючи технопарки в безмитному імпорті, позбавив їх частини пільг (в основному звільнення від сплати ПДВ). Крім того, на практиці не виконувалося встановлене законом безвідсоткове кредитування або компенсація відсотків за кредитами для технопарків. Основний аргумент противників технопарків у тому, що вони є «податковими кватирками». І в більшості випадків це відповідало дійсності. Але при правильному підході технопарки можуть стати потужним механізмом, який буде сприяти виробництву високотехнологічної продукції з високою доданою вартістю», - зазначив Юрій Сапронов.

Як повідомив заступник голови ХОДА, всього за 9 років існування технопарків за станом на кінець 2009 р. було реалізовано близько 120 інноваційних проектів, випущено продукції на 12 млрд грн. При цьому з 16 існуючих технопарків 97% продукції виробили лише три: технопарк Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона (ІЕЗ), Інституту монокристалів (Харків) та Інституту напівпровідників.

«Сьогодні ж, на жаль, більшість існуючих технопарків функціонують здебільшого номінально», - констатував віце-губернатор.

Теги