Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Створення зони вільної торгівлі з ЄС не позначиться на економічних відносинах України з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Юрій Сапронов

Створення зони вільної торгівлі з ЄС не позначиться на економічних відносинах України з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Юрій Сапронов

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов вважає, що немає абсолютно ніяких причин побоюватися, що створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом може негативно відбитися на економічних відносинах України з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

«Митна трійка в торгівлі з країнами Співдружності буде керуватися, насамперед, нормами Митного союзу (зараз до нього входять Білорусія, Росія і Казахстан) і змушена вибудовувати кордон для українських товарів, якщо Україна і ЄС створять зону вільної торгівлі. Росія запропонувала Україні вступати в Митний союз (РФ, Білорусь, Казахстан), на його базі створити єдиний економічний простір і спільно створювати ЗВТ з Євросоюзом. Для економіки нашої області питання торговельних відносин як з ЄС, так і з країнами, що входять в Митний Союз, не з розряду «високих матерій», а практичний. Для нас актуально зберегти і наростити оборот зовнішньої торгівлі з РФ та Казахстаном як традиційними ключовими країнами-імпортерами продукції підприємств регіону. Адже на сьогодні основними ринками збуту продукції підприємств Харківщини залишаються країни СНД (74,6%). Статистика свідчить, що найбільші обсяги експортних поставок здійснювались до Російської Федерації - 52,8%, Казахстану - 6,6%, Білорусі - 5,6% (2010 р.)», - повідомив Юрій Сапронов. 

Він зазначив, що питання підвищення інвестиційної складової, прихід венчурного капіталу в економіку регіону, впровадження інновацій безпосередньо залежить від рівня відносин з Євросоюзом. Також актуальним є питання впровадження прогресивних європейських технологій і збільшення частки Євросоюзу у зовнішній торгівлі регіону, в якій частка ринку ЄС сьогодні складає 6,4% в експорті та 23,6% в імпорті регіону. 

«Рішення одних стратегічних проблем лежить у площині відносин з країнами Митного союзу, інших - в рамках тісної інтеграції з Європейським Союзом. При цьому кожен блок таких проблем рівноцінний за своєю важливістю. Успішне їх рішення буде свідчити про зрілість підходу української держави до питань диверсифікації пріоритетних інтересів і дозволить більш агресивно вирішувати свої завдання в умовах глобалізованого світового ринку. На сьогодні у мене немає і тіні сумніву щодо успішного результату таких переговорів, оскільки на чолі кута переговорного процесу, як з ЄС, так і з РФ, уряд ставить стратегічні інтереси України. А це означає, що Харківська область має хорошу перспективу не тільки збільшувати обсяги експорту на вже традиційних напрямах, а й якісно розширити експортну географію, наростити частку інвестиційної та інноваційної складових в економіці», - резюмував Юрій Сапронов.

Теги