Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Зважені кроки Президента дозволять уникнути перетворення України в «сіру зону» між загальним ринком ЄС і ринком Єдиного економічного простору в рамках СНД. Юрій Сапронов

Зважені кроки Президента дозволять уникнути перетворення України в «сіру зону» між загальним ринком ЄС і ринком Єдиного економічного простору в рамках СНД. Юрій Сапронов

Серед зовнішніх факторів безпосереднього впливу на економіку Україну, значення яких буде посилюватися надалі, заступник голови ХОДА Юрій Сапронов назвав питання про створення Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом та взаємовідносин з важливими зовнішньоторговельними партнерами України - РФ, Казахстаном і Білоруссю - в рамках Митного союзу.  

«Стосовно даного питання Президент України займає позицію жорсткого відстоювання національних інтересів України і говорить про необхідність врахування всіх чинників при його вирішенні. Такі зважені кроки дозволять уникнути перетворення України на якусь «сіру зону» між загальним ринком ЄС і ринком Єдиного економічного простору в рамках СНД, який формується», - прокоментував Юрій Сапронов. 

На думку віце-губернатора, статистика наочно демонструє всю складність даної теми: «За даними Кабінету Міністрів України, можливий вступ нашої країни до Митного союзу з Білоруссю, Казахстаном і РФ може дати нашій державі скасування експортних мит на нафту і нафтопродукти (3,млрд.дол.США), зниження цін на газ до рівня внутрішньоросійських (4,5 млрд.дол.США), а також прямі грошові компенсації за зміну зобов'язань України перед СОТ (1,9 млрд.дол.США) разом з додатковими гарантіями обсягу транзиту російського газу по українській ГТС на рівні не менше 95,8 млрд.кубометрів на рік». 

 Юрій Сапронов також повідомив, що підписання угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом дасть Україні, за оцінками експертів, можливість залучити близько 10 млрд. євро в економіку в якості інвестицій, а також дозволить посилити економічну інтеграцію України в ЄС. 

«Це створить можливості для модернізації національної економіки з використанням європейських ресурсів і технологій, підвищить рівень економічної культури в країні. Таким чином, формування ЗВТ - свого роду "ключовий крок" до асоційованого членства і в перспективі - до повноправного членства України в ЄС », - підкреслив він.

Теги