Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Досвід Близнюківського району засвідчує недопустимість створення центрів первинної медичної допомоги як окремої юридичної особи в теперішніх економічних умовах. Ігор Шурма

Досвід Близнюківського району засвідчує недопустимість створення центрів первинної медичної допомоги як окремої юридичної особи в теперішніх економічних умовах. Ігор Шурма

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма взяв участь у засіданнях колегії Міністерства охорони здоров’я та робочої групи національного Комітету з економічних реформ, які відбулися 31 березня в Донецьку. Були розглянуті моделі реформування системи охорони здоров’я. Заслухані звіти Дніпропетровської, Донецької та Вінницької областей, та проведено обговорення. Харківська область представила аналіз роботи в Близнюківському районі, де з 2006 року опрацьовується модель роботи центральної районної лікарні як комунального підприємства.  

Як зазначив Ігор Шурма, ухвалення рішення з впровадження реформ у системі охорони здоров’я повинно бути виваженим та враховувати позитивні сторони та недоліки. Зокрема, це стосується питання створення центрів первинної медико-соціальної допомоги в районах як комунальних підприємств. «В жодному разі не можна допустити помилки при ухваленні цього рішення. Для того, щоб розпочинати глибинні реформи, повинна бути відновлена управлінська вертикаль в наданні медичної допомоги: від центральної районної лікарні до фельдшерсько-акушерських пунктів. Принципова позиція Харківської області полягає в тому, що створення центрів первинної медико-соціальної допомоги в районах повинно відбуватися в структурі центральної районної лікарні, тобто ці центри повинні бути складовою ЦРЛ», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, враховуючи складний економічний стан, не можна допустити створення комунальних підприємств – центрів первинної медико-соціальної допомоги як окремих юридичних осіб. «По-перше, на сьогодні платоспроможність фізичних та юридичних осіб не дозволить виживати комунальному підприємству; по-друге, створення таких комунальних підприємств призведе до прецеденту: у випадку неефективності їх діяльності скоротити та закрити ці підприємства відповідно до Конституції України буде неможливо. Тому спочатку потрібно напрацювати модель створення центру як структурного підрозділу центральної районної лікарні, а потім дивитися наскільки економічна ситуація дозволить їм стати комунальними підприємствами», - зазначив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що обґрунтовану інформацію та пропозиції з цього питання Харківська облдержадміністрація направить до Міністерства охорони здоров’я, Адміністрацію Президента України та профільний комітет Верховної Ради України.

 

Теги