Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські журналісти першими в Україні закінчили курси з надання першої медичної допомоги

Харківські журналісти першими в Україні закінчили курси з надання першої медичної допомоги

Курси для журналістів у Центрі медичної екстреної допомоги та медицини катастроф були організовані з ініціативи управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації. Протягом двох тижнів представники ЗМІ вчилися накладати пов'язки, зупиняти кровотечі і надавати реанімаційну допомогу при легенево-серцевої недостатності. Все це вони виконували на спеціальних манекенах.

За словами начальника управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторії Маренич, таке навчання для представників ЗМІ - «ноу-хау» Харкова. "Навички надання першої медичної допомоги є вкрай необхідними всім, незалежно від професії. Особливо це потрібно журналістам, які часто потрапляють у непередбачені ситуації. Крім того, у журналістів є унікальна можливість не просто навчитися чогось, але і розповісти читачам, слухачам і глядачам про таку складну професію як лікар екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», - підкреслила вона.

По завершенню 12-годинного курсу журналісти здали справжній іспит, теоретичну і практичну частину. Головний лікар Обласної клінічної лікарні Богдан Федак вручив випускникам сертифікати та привітав їх з успішним завершенням занять. Він висловив упевненість, що уроки медичної допомоги, яких навчали практикуючі лікарі-реаніматологи та хірурги, журналісти не забудуть ніколи.

Курсанти і самі переконалися в користі навчання. Тепер, кажуть вони, знають, що потрібно робити, якщо поруч стався нещасний випадок. Головне - не розгубитися.

«Для постраждалого у ДТП, на пожежі або в будь-який інший екстремальної ситуації важлива кожна хвилина. І його життя безпосередньо залежить від звичайних перехожих. А журналісти на місці події часом з’являються ще до приїзду «швидкої», тому ми і сіли першими за парти центру», - ділиться враженнями одна з «курсанток» Яна Тарасенко, журналіст газети "Время».

"Навички, отримані на цих заняттях, вкрай корисні. Застосувавши реанімацію, у 80% екстремальних випадків людини можна врятувати», - переконаний журналіст Дмитро Грузинський (канал TVI).

«Дуже задоволена, що вдалося потрапити до числа учнів. Спасибі Вам за організацію цієї цікавої і корисної справи», - каже Раїса Кравченко, журналіст видання «Вісник торгово-промислової палати».

Представники ЗМІ стали першими учнями цього Центру, відкритого в рамках підготовки до Євро-2012. Курси надання першої медичної допомоги в обов'язковому порядку пройдуть працівники міліції, пожежники, водії громадського транспорту та волонтери, які будуть працювати на Євро-2012.