Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Добкін планує обговорити питання стабільного забезпечення газом Балаклійського цементного заводу

Добкін планує обговорити питання стабільного забезпечення газом Балаклійського цементного заводу

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін планує провести переговори з НАК «Нафтогаз України» з приводу стабільного забезпечення газом ВАТ «Євроцемент України». Про це він заявив в ході робочої поїздки у Балаклійський район. «У нас в районі знаходиться один з великих газовидобувників країни - «Шебелинкагазвидобування». Коли влітку споживання газу падає, зменшується його тиск в магістральних трубопроводах. Для того, щоб отримати газ, підприємству доводиться витрачати кошти на те, щоб підключити додаткове обладнання та забезпечити отримання газу. Необхідно знайти взаємовигідну золоту середину, яка буде вигідна і «Євроцементу України», і газодобувним підприємствам», - зазначив Михайло Добкін.  

За його словами, протягом двох років на підприємстві не вироблявся клінкер - проміжний продукт при виробництві цементу. У 2008 році було величезне падіння обсягів будівництва, і потреба в цементі різко скоротилася. Разом з цим подорожчав газ, який у собівартості цементу складає близько 80%. Виробляти клінкер, для отримання якого компоненти вихідного складу нагрівають в печі, стало невигідно, і його завозили з Росії - регіону, де він проводився з використанням більш дешевого газу. 

У 2011 році ситуація змінилася, економіка відновлюється, і на підприємстві вже запущені дві з чотирьох печей із виробництва клінкеру. «Сподіваюся, в цьому році будуть запущені і інші 2 печі. Це дасть можливість заводу працювати повністю на своїй сировині», - підкреслив Михайло Добкін. 

Він зазначив, що відновлення роботи клінкерних печей є дуже важливим для регіону. У результаті відновлення роботи двох печей на роботу повернулися 150 працівників. Також це забезпечить нові надходження до бюджету району.