Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Значення європейської інтеграції дещо перебільшено. Ханс Ульріх Гумбрехт

Значення європейської інтеграції дещо перебільшено. Ханс Ульріх Гумбрехт

Як зазначив сьогодні під час зустрічі з харківськими журналістами один з найбільших фахівців із сучасної теорії культури Ханс Ульріх Гумбрехт, Харків - це унікальне місто, і йому потрібно намагатися зберегти свою самобутність, а не робити спроби повністю інтегруватися до європейського культурного середовища.

«Значення європейської інтеграції дещо перебільшено. Європа, яка є великим культурним об'єднанням, складається з декількох локальних центрів, які досить сильно диференційовані між собою. Наприклад, навіть німецькомовні міста, як Гамбург чи Мюнхен, дуже різняться між собою, і це чудово.

Сьогодні я гуляв по Харкову і можу сказати, що з точки зору європейця ваше місто - це щось зовсім інше, ніж інші міста, воно має зовсім інший досвід. Я дивився на ваше бароко, і воно дуже сильно відрізняється від віденського або німецького бароко, з іншого боку, відчувається досвід радянської історії. Це цікаво, і я б замість того, щоб говорити про інтеграцію України в Європу, говорив би про те, що ви можете стати одним із центрів у Східній, Центральній Європі, які протистоять загальному зрівнюванню, відстоюючи свою самобутність. Це було б цікавіше - знайти себе і своє місце, а не намагатися кудись влитися», - підкреслив пан Гумбрехт.

Теги