Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україні необхідно вивчити досвід Гонконгу і Сінгапуру у спрощенні умов ведення бізнесу. Юрій Сапронов

Україні необхідно вивчити досвід Гонконгу і Сінгапуру у спрощенні умов ведення бізнесу. Юрій Сапронов

Україні необхідно вивчити досвід Гонконгу і Сінгапуру в перетворенні з країн-аутсайдерів на країни, що є найбільш зручними для ведення бізнесу. Про це заявив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов.  «Найголовнішим козирем Сінгапуру і Гонконгу в боротьбі за власне благополуччя став бізнес-клімат, умови для ведення бізнесу. Протягом короткого проміжку часу ці країни знищили всі перешкоди для нових технологій і іноземного капіталу. В індексі економічної свободи, опублікованому американським фондом Heritage Foundation на початку березня 2011 року, Гонконг і Сінгапур в черговий раз зайняли перше і друге місця, тобто в цих двох невеликих азіатських країнах найлегше вести справи бізнесменам. Україна ж у цьому рейтингу поки знаходиться на 164-му місці», - розповів Юрій Сапронов.

За його словами, реєстрація бізнесу з нуля в Сінгапурі займає всього чотири дні, а в Гонконгу - вісім, тоді як в Україні мінімальний термін складає 27 днів.
«Ці країни робили все можливе і навіть неможливе для залучення інвесторів, створили тепличні умови для ведення бізнесу. За цим принципом зараз працює і Харківська облдержадміністрація, яка готова за руку провести потенційного інвестора крізь усі можливі бар'єри і перешкоди», - сказав Юрій Сапронов. 
Досвід гонконгського і сінгапурського переродження сьогодні вивчають у країнах з перехідною економікою. Наприклад, Грузія почала впроваджувати подібну економічну модель. Але, разом з тим, віце-губернатор акцентував на відмінностях між відповідними країнами та України. 
«Сінгапур і Гонконг спочатку знаходилися на перетині світових торговельних шляхів, крім того, ці маленькі країни, як і Грузію, не можна порівнювати з 46-мільйонною Україною. Нам зараз необхідно вивчити передовий досвід цих країн і знайти свій власний, унікальний шлях його застосування. До того ж, Україні для повторення успіху Сінгапуру або Гонконгу буде потрібно набагато більше часу, ніж маленької Грузії», - резюмував він.

Теги