Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вперше в Харкові - американо-німецький теоретик культури Ханс Ульріх Гумбрехт

Вперше в Харкові - американо-німецький теоретик культури Ханс Ульріх Гумбрехт

У середу, 30 березня 2011 року, о 14:30 в прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5 пов., к.170) відбудеться зустріч з всесвітньо відомим американо-німецьким теоретиком культури Хансом Ульріхом Гумбрехтом, який вперше відвідує Україну для участі у харківському Колоквіумі з питань культурних трансформацій та культурної політики. Довідково Ханс Ульріх Гумбрехт - американо-німецький теоретик культури. Численні наукові праці Х.У. Гумбрехт внесли значний внесок у розвиток світової гуманітарної думки і стали важливим посібником у вивченні цілого спектру культурологічних і філософських проблем. Це підтверджується їх численними перекладами, в тому числі, на російську мову. Видавництво «НЛО» здійснило переклад і публікацію трьох важливих робіт Х.У. Гумбрехт «В 1926 году: на острие времени» (2005), «Производство присутствия. Чего не может передать значение» (2006) и «Похвала красоте спорта» (2010).

Ці та інші роботи Х.У. Гумбрехт широко використовуються в програмах самих різних курсів, які читаються на філософському факультеті Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна та Харківської державної академії культури.

Стисло описуючи активну наукову і викладацьку діяльність професора Х.У. Гумбрехт, можна виділити деякі ключові епізоди.

У 1989 р. Х.У.Гумбрехт посів посаду професора Стенфордського університету (США) і з цього моменту він активно включається в наукову роботу цього відомого навчального закладу. У Стенфорді професор Х.У.Гумбрехт очолював кафедру порівняльного літературознавства (Department of Comparative Literature), був членом Академічного Сенату (1992-1993 рр..), Членом експертної ради у Центрі гуманітарних наук (1991-1994 рр.).

У період 1991-1996 рр.. Х.У.Гумбрехт керував роботою дослідницької групи з вивчення такої масштабної теми як «середньовічна театральність». Крім цього, він став ідейним ініціатором і організатором декількох великих міжнародних колоквіумів міждисциплінарної спрямованості.

В якості запрошеного професора Х.У.Гумбрехт виступав з лекціями і доповідями в університетах та наукових установах в Ріо-де-Жанейро, Буенос-Айресі, Монреалі, Барселоні, Будапешті, Парижі, Орхус, Лісабоні, Кейптауні та Санкт-Петербурзі, а також у найбільших американських університетах, таких як Берклі і Прінстон.

Педагогічний талант Х.У. Гумбрехта був неодноразово відзначений. Він є почесним професором Монреальського, Лісабонського, Санкт-Петербурзького та інших університетів, а також запрошеним професором в Колеж де Франс (Collège de France) і дійсним членом Американської Академії Мистецтв і Наук.