Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Чиновників будуть штрафувати за порушення Закону «Про доступ до публічної інформацію»

Чиновників будуть штрафувати за порушення Закону «Про доступ до публічної інформацію»

З 10 травня поточного року набувають чинності зміни до закону України «Про інформацію», а також Закон «Про доступ до публічної інформації», які значно збільшують відповідальність чиновників за несвоєчасно надану інформацію, а також розширюють можливості громадян в її отриманні.

Про це сьогодні в ході семінару-наради з керівниками комунальних ЗМІ області з обговорення змін до інформаційного законодавства повідомив начальник Головного юридичного управління ХОДА Костянтин Прокоп'єв.

«На сьогоднішній день немає ніяких обмежень для громадян щодо отримання інформації - вся інформація, яка відноситься до розряду публічної, повинна надаватися громадянам, що звернулися за нею. До публічної інформації відносяться розпорядження голови місцевої адміністрації, накази та рішення колегій. Листи - це вже внутрішні документи», - повідомив він.

За словами Костянтина Прокоп'єва, новими правилами значно скорочується термін відповіді на інформаційний запит.

«Терміни розгляду запитів обмежені від 48 годин до 5 діб з можливістю продовження до 20 діб, якщо є необхідність додаткової роботи з документами. За порушення права на інформацію - неправомочну відмову в її наданні, надання неправдивої або неповної інформації передбачається штраф від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів», - повідомив він.

Що стосується власне запиту, то він може подаватися як у письмовій формі, так і по телефону.