Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цифрове мовлення в Україні розпочнеться у вересні 2011 року

Цифрове мовлення в Україні розпочнеться у вересні 2011 року

На сьогодні одним із пріоритетних завдань Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення є здійснення переходу телерадіомовлення на цифрові стандарти. Згідно з підписаною Україною міжнародною угодою „Женева-2006”, перехід на цифрове мовлення має закінчитись до 2015 року. Про це повідомив сьогодні під час наради з питань впровадження цифрового мовлення в Україні голова Національної ради України Володимир Манжосов.

За його словами, робота з переходу на цифрове мовлення проводиться у відповідності до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Передбачається, що в 2011 році, паралельно з аналоговим мовленням, почнеться мовлення 32 цифрових програм у 4-х мультиплексах цифрової телемережі. До серпня 2011 року всі місця в мультиплексах – передбачено 28 загальноукраїнських телеканалів та 4 місцевих – будуть заповнені. У 2011 – 2012 році планується налагодження системы, а також буде проводитись робота з забезпечення населення пристроями прийому цифрового ефірного телебачення Set-Top-Box. Повне відключення аналогового мовлення почнеться в 2013 році.
Володимир Манжосов повідомив, що провайдер програмної послуги цифрового телерадіобачення компанія ТОВ «Зеонбуд» на сьогодні вже завершила координацію частотних планів та провела тендер на закупівлю обладнання. З червня по серпень 2011 року планується надходження передавачів, а у вересні провайдер буде готовий надати послуги в цифровій мережі. 
Голова Нацради зазначив, що на даний момент процедура ліцензування телеканалів відсутня, але методика має бути затверджена протягом тижня. Вартість ліцензії для цілодобового мовлення при розмірі мінімальної заробітної плати 960 грн. буде становити від 2 тис. 880 грн. для міст з чисельністю населення 20 тис. осіб до 77 тис. 760 грн. для міст з населенням більше 1 млн., а також 576 тис. 960 грн. для загальнонаціональних мовників.

Запланована установка передавачів ТОВ «Зеонбуд» у 7 населенних пунктах Харківській області: Харкові, Первомайському, Великому Бурлуці, Ізюмі, Куп’янську, Краснограді, Лозовій.