Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Світові негативні чинники безпосередньо відбиваються на економіці регіону. Юрій Сапронов

Світові негативні чинники безпосередньо відбиваються на економіці регіону. Юрій Сапронов

Основні негативні фактори, які безпосередньо відбиваються на економіці Харківської області - рекордне підвищення цін на продукти харчування, що спостерігається в Європі та світі в цілому, різкий стрибок цін на нафтопродукти, викликаний загостренням ситуації в країнах Північної Африки, а також дефіцит інвестиційного і венчурного капіталу і відсутність дешевих кредитних ресурсів у банків. Про це сьогодні в ході прес-конференції розповів заступник голови ХОДА з економічних питань Юрій Сапронов.  

«Україна тісно інтегрована в систему міжнародних економічних зв'язків, тому процеси, які відбуваються на глобальному рівні, безпосередньо мають значний вплив на розвиток економіки як в масштабах всієї країни, так і на нашу область у силу специфіки структури регіональної економіки», - зазначив віце-губернатор.

Юрій Сапронов навів дані продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), згідно з якими в лютому індекс сільськогосподарських товарів виріс до номінального рекорду, досягши нового історичного максимуму за останні 20 років. Зокрема, індекс цін FAO на зерно, який включає ціни на основні зернові культури, виріс на 3,7% і досяг самого високого рівня з червня 2008 року, індекс цін на молочні продукти піднявся на 4% в порівнянні з січнем. 

«Різке підвищення цін на продукти харчування спостерігається і в країнах Євросоюзу, причому в деяких державах Східної Європи вартість хліба і молочних продуктів зросла більш, ніж на 20%. У Росії за підсумками минулого року також було зафіксовано рекордне зростання цін на продукти харчування. За даними Росстату, продовольча інфляція в 2010 р. склала 14,7%. Природно, процеси, які відбуваються у світі, не могли не вплинути на економіку України», - сказав заступник голови облдержадміністрації.

Теги