Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Спадщина Великого Кобзаря має належати нащадкам. Юрій Сапронов

Спадщина Великого Кобзаря має належати нащадкам. Юрій Сапронов

Воістину унікальний подарунок Шевченківському національному заповіднику у Каневі з нагоди 197-ої річниці з дня народження поета -109 книг-видань «Кобзаря» Тараса Шевченка різних років - став першим кроком Харківщини щодо збереження безцінної спадщини Великого Кобзаря. «У 1840 році в світ вийшло перше видання« Кобзаря» накладом 1000 примірників, і, наскільки мені відомо, в Харкові цього видання немає, - сказав заступник голови ХОДА Юрій Сапронов. - Я, як колекціонер, беру на себе зобов'язання знайти два примірники цієї рідкісної книги.

Один з них буде подарований нашій харківській бібліотеці ім. Короленка, а другий ми від імені всієї територіальної громади нашої області піднесемо в дар Шевченківському національному заповіднику на наступну річницю з дня народження Тараса Григоровича. До речі, один примірник у мене вже є, і експерти перевіряють його автентичність».

На запитання про вартість подарованої Шевченківському музею колекції і ціну першого видання «Кобзаря» 1840 року Юрій Сапронов відповів так: «Рідкісні книги, дореволюційні видання - безцінні, їх у мене більше 200 томів в колекції. Я, як людина, що має за плечима 21 рік бізнесу, можу сказати, що мій дохід - а за 2009 рік у податковій декларації він зафіксований у розмірі 13 млн 982 тис 291 грн - дозволяє робити подібні подарунки музеям».