Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про розвиток природно – заповідного фонду Харківської області

Про розвиток природно – заповідного фонду Харківської області

Як відзначив під час обласної селекторної наради начальник Державного управління охорони навколишнього середовища в Харківській області Роман Квартенко, на сьогодні важливим кроком у збереженні цінних природних комплексів Харківщини є створення екологічної мережі, яка необхідна для підвищення природного ресурсного потенціалу території області і збереження біологічного та ландшафтного різноманіття в її межах.

На сьогоднішній день досі не затверджені перспективні схеми екологічної мережі в Харківському районі та місті Харкові. Крім цього, в усіх районах та містах обласного значення відсутні встановлені межи територій та об’єктів природно-заповідного фонду області.

«Районні державні адміністрації, незважаючи на вимоги чинного природоохоронного законодавства, а також на рішення Харківської обласної ради про резервування цінних природоохоронних територій для наступного заповідання та всупереч дії Програми формування національного екологічної мережі в області, проводять практику надання цінних земель у власність, що суттєво впливає та призводить до втрати національного надбання, а саме біологічного і ландшафтного різноманіття генофонду рослинного і тваринного світу Харківської області», - підкреслив Роман Олексійович.

Не в повному обсязі ведеться робота з розпаювання територій, на яких заплановано створення нових об’єктів заповідного фонду. Як відзначив заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, найгірший стан справ з цих питань у Великобурлуцькому, Вовчанському, Валківському та Харківському районах, найкращий – в Дергачівському, Печенізькому, Зачепилівському, Борівському та Красноградському районах області.