Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нове відділення неонатальної реанімації Обласної дитячої клінічної лікарні відповідає сучасним міжнародним стандартам. Ігор Шурма

Нове відділення неонатальної реанімації Обласної дитячої клінічної лікарні відповідає сучасним міжнародним стандартам. Ігор Шурма

«Нове відділення неонатальної реанімації Обласної дитячої клінічної лікарні №1 є зовсім іншим за своєю філософією та матеріальним оснащенням, які відповідають сучасним міжнародним стандартам. Ця установа - знакова для медицини Харківщини, оскільки тут рятують життя дітям з усієї області. Тому влада і в подальшому буде приділяти особливу увагу забезпеченню обладнанням Обласної дитячої клінічної лікарні», - зазначив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

Він також підкреслив, що у 2007 році України перейшла на нові критерії реєстрації новонароджених (з вагою від 500 грамів при народженні віком від 22 тижнів), але стандарти обладнання залишилися старими. «Потрібно змінювати дану ситуацію. Це перший крок. Всі заходи, які ми реалізуємо в системі координат єдиного медичного простору, дають нам можливість говорити про те, що до кінця року ми закриємо потребу області в реанімаційних ліжках для новонароджених і недоношених дітей», -  зазанчив Ігор Шурма.

За його словами, в новій неонатальній реанімації створені всі необхідні умови для виходжування дітей, які народжуються після 22 тижнів вагітності і вагою до 500 гр. «Такі діти повинні потрапляти в умови, які є аналогічними утробі матері. Наявне обладнання дозволяє створити такі умови, але потрібно, щоб і навколишнє середовище було безпечним. Тому тут обладнана нова система вентиляції, кондиціонування та знезараження повітря», - повідомив Ігор Шурма.

Він також підкреслив, що раніше відділення неонатальної реанімація розташовувалося у приміщенні, де площа на 1 ліжко складала 3 кв.м., а за стандартами потрібно 13 кв.м. «У новому відділенні площа на 1 ліжко складає 19 кв.м. Поки що планується розмістити тут 12 ліжок, але площа приміщень дозволяє в майбутньому збільшити кількість реанімаційних ліжок», - зазначив Ігор Шурма.

Заступник голови ХОДА також повідомив, що за нормативами забезпечення території ліжками інтенсивної терапії новонароджених (одне ліжко на 500 пологів) для Харківської області розрахункова потреба складає 54 ліжка. Зараз у Харківській області функціонує 36 реанімаційних ліжок (12 в Обласній дитячій клінічній лікарні №1, 12 - в пологовому будинку №4 з неонотолігчним стаціонаром м.Харкова; 6 – в Обласному перинатальному центрі; 6 – в пологовому відділенні Обласної клінічної лікарні). Найближчим часом в пологовому будинку №4 будуть введені в експлуатацію ще 6 реанімаційних ліжок.