Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Денний стаціонар сільских лікарських амбулаторій – найефективніша альтернатива дільничним лікарням. Ігор Шурма

Денний стаціонар сільских лікарських амбулаторій – найефективніша альтернатива дільничним лікарням. Ігор Шурма

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма зустрівся з колективом Бірківської сільської лікарської амбулаторії з денним стаціонаром (Зміївський район), яка створена замість дільничної лікарні. За словами заступника голови ХОДА, формування єдиного медичного простору в Харківській області привело до переведення на баланс центральних районних лікарень дільничних лікарень, сільських лікарських амбулаторій і фельдшерсько-акушерських пунктів. «Навіть поверхневе ознайомлення з роботою дільничних лікарень засвідчує, що функцію лікарні ця установа давно не виконує. В ліпшому випадку це геронтологічні ліжка, в гіршому – порожня установа, в якій перебувають декілька осіб без певного місця проживання», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, ефективність роботи дільничної лікарні викликала великі сумніви, тому було вирішене реорганізувати її в сільську лікарську амбулаторію з денним стаціонаром. «Денний стаціонар - це найбільш ефективна форма роботи первинної медико-санітарної ланки. Мета створення сільських лікарських амбулаторій з денним стаціонаром – зробити доступною медичну допомогу на селі, яка б виконувала свою місію первинної медико-санітарної допомоги», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що для посилення ефективності роботи лікарської амбулаторії с.Борки вирішено 1 раз на 2 місяці направляти до села бригаду вузьких спеціалістів (педіатр, офтальмолог, невропатолог та ін.) з обласних установ для консультації населення.

Ігор Шурма також зазначив, що всім районам рекомендовано реорганізувати дільничні лікарні в сільські лікарські амбулаторії з денним стаціонаром.