Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін про долю харківських пам'ятників

Михайло Добкін про долю харківських пам'ятників

У ході прес-конференції голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін повідомив, що Монумент на честь проголошення Радянської влади на Україні буде перенесено з пл.Конституції в район ХТЗ, монумент Незалежності України буде реконструйований, а пам'ятник Леніна залишиться на пл. Свободи. Також пр. Косіора планується перейменувати в Свято-Олександрівський проспект.  

«Рішення про перенесення Монументу на честь проголошення Радянської влади на Україні з пл.Конституції було прийнято кілька років тому, мало того - в той момент воно було підтримане комуністами. Ми брали на себе низку зобов'язань, у тому числі - капітально відремонтувати пам'ятник Леніну, що ми і виконали. Тому пам'ятник буде просто перенесено в спеціально підготовлене місце в районі ХТЗ - туди, де ми приводили до ладу Олександрівський сквер і упорядковували територію», - сказав голова ХОДА. 

За його словами, разом з площею Конституції буде реконструйована і площа Рози Люксембург, де стоїть пам'ятник Незалежності України. «Його дуже поспішали робити, і один з авторів даного монумента сам зізнається, що було так мало часу і так терміново потрібно було все закінчити, що це, напевно, не найкраща його робота. Тому, щоб не порушувати авторських прав і дотриматися норм пристойності, ми звернулися до авторського колективу з пропозицією про реконструкцію даного монумента. До нього є багато нарікань з боку харків'ян, та й площа не дуже зручна - адже вона використовується тільки коли до пам'ятника покладають квіти офіційні делегації. Ми повинні цей красивий куточок нашого міста зробити ще й зручним для відпочинку харків'ян», - зазначив Михайло Добкін. Він повідомив, що роботи будуть фінансуватися з міського бюджету і за рахунок благодійної допомоги. 

«Я хоч і змінив останнім часом своє ставлення до комуністів, але не змінив ставлення до пам'ятника Леніну: він мені як і раніше не заважає на площі Свободи, - заявив голова ХОДА, відповідаючи на питання щодо монумента. - Це частина нашої історії. Це два покоління наших з вами рідних і близьких, які або обожнювали його, або проклинали. Нехай стоїть. Якщо не повертати площі Свободи невластиву їй функцію - під час німецької окупації там був аеродром, - то пам'ятник Леніну не заважає». 

На закінчення Михайло Добкін додав, що проспект Косіора планується перейменувати: «Ми не відступимося, і перейменуємо проспект Косіора в Свято-Олександрівський проспект, щоб не оскверняти храм, названий на честь Святого Олександра, архієпископа Харківського, який був замучений у віці старше 80 років тільки за те,що одним словом повертав людям надію на краще».

Теги