Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наше завдання - забезпечити продовольчу безпеку області за будь-яких погодних умов. Віталій Алексейчук

Наше завдання - забезпечити продовольчу безпеку області за будь-яких погодних умов. Віталій Алексейчук

Сьогодні проведенням круглого столу з питань підготовки господарств області до весняно-польових робіт закінчилися навчання керівників сільськогосподарських підприємств та начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, які тривали чотири дні на базі ДП "Клінічний санаторій «Курорт «Березовські мінеральні води». «Три попередні роки в області не проводилося ці навчання, хоча раніше це було непорушним законом, - зазначив заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук.

- Ви бачите, як у всьому світі змінюється ставлення до сільського господарства, як все більшої гостроти набуває проблема продовольчого забезпечення. Ми не можемо не враховувати ці реалії і покладатися тільки на те, що ще раз повторитися вкрай сприятливий за погодними умовами 2008 рік.

Наше завдання - забезпечити продовольчу безпеку області за будь-яких умов і перший крок для досягнення цієї мети - це успішне проведення всього комплексу весняних польових робіт».

Станом на сьогоднішній день тракторний парк в області готовий на 90%, що на 6% більше, ніж на цей час у минулому році; культиватори підготовлені на 95% (на 3% більше); сіялки – на 95% (на 2% більше); забезпеченість дизельним паливом складає 67% від потреби (у минулому році на цей час вона складала 51%), бензином – 64% (було 50%); господарства області на 80% забезпечені кондиційним насінням, на 102% - мінеральними добривами та майже повністю – засобами захисту рослин.

«Особливо хочу звернути вашу увагу на забезпечення раціонального використання земельних угідь. Не можна допустити того, щоб в області залишалися незасіяними поля або окремі ділянки тільки тому, що є незатребувані земельні паї, не оформлені належним чином договори на їх оренду або до кінця не вирішено питання використання земель запасу і резерву, - сказав Віталій Володимирович.

- Це продиктовано ситуацією, що склалася в області і в Україні в цілому (та й за її межами) щодо забезпечення населення продовольчими товарами та цінами на них. Враховуючи сказане, ще раз підкреслюю - рекомендовані посівні площі це мінімум, який повинен бути виконаний. Цукрові заводи повинні бути забезпечені сировиною, населення - картоплею, овочами, крупами в повному асортименті, тваринництво - якісними кормами. Площі посівів повинні гарантувати це за будь-яких погодних умовах, включаючи найбільш несприятливі».