Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сільське господарство потребує протекціоністських заходів. Юрій Сапронов

Сільське господарство потребує протекціоністських заходів. Юрій Сапронов

Для України в цілому і для нашого регіону зокрема надзвичайно гостро стоїть питання стимулювання розвитку сільського господарства і реалізації протекціоністських заходів в даній галузі. Про це 24 лютого під час зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією заявив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов.

«Мова йде про створення підприємств у різних галузях АПК, які будуть направлені на максимальну переробку продукції і створення максимальної доданої вартості», - зазначив віце-губернатор.

Юрій Сапронов навів приклад країн ЄС, де в 2008 році в рамках Спільної сільськогосподарської політики кожна з 707 агропромислових компаній отримала більше 1 млн. євро субсидій з бюджету.

«При цьому тільки одна Франція отримала субсидій на 10,4 млрд. євро. В Україні ж у 2008-2009 роках значно знизився рівень державної підтримки аграріїв, практично вдвічі, по семи бюджетним сільськогосподарським програмами бюджетне фінансування було нульовим. Зараз розробляється комплекс заходів з підтримки вітчизняного сільгоспвиробника, в 2011 році Кабміном передбачена компенсація сільгоспвиробникам процентних ставок за кредитами», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Як розповів Юрій Сапронов, пілотним проектом з комплексу збалансованих заходів по реструктуризації та розвитку сільського господарства Харківської області є проект «Село майбутнього», орієнтований на підвищення конкурентоспроможності регіону і має значне соціальне значення.

«На сьогодні вже існує конкурс між районами, адже не секрет, що багато хто хотів би, щоб «Село майбутнього» виросло саме у них. Вибір району для проекту «Село майбутнього» залежить від того, в який з районів вже зайде інвестор, щоб уникнути перекосів на економічній карті регіону», - підкреслив віце-губернатор.