Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Досвід угод з торговими мережами і виробниками запозичений з Європи

Досвід угод з торговими мережами і виробниками запозичений з Європи

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов повідомив, що в європейських країнах вже давно активно користуються такими механізмами для стримування зростання цін, як підписання Меморандумів з різними виробниками продукції.

«Однак варто взяти до уваги, що наше бізнес-середовище молоде і ще не має усталеної інфраструктури, а також поки не схильне виявляти соціальну відповідальність. У виробників і у продавців є бажання за кілька років окупити вкладені в бізнес кошти.Таким чином витрати на розвиток починають прискореними темпами перекладатися на споживача, викликаючи зростання цін. При цьому існує список життєво важливих соціальних продуктів, за якими держава встановлює контроль через регулювання рентабельності. Регулювати рентабельність на всі види товарів неможливо, інакше тоді не буде ринку.

Підписані Харківською обласною адміністрацією Меморандуми порозуміння, а також регулярне проведення ярмарків, на яких харків'яни можуть купити продукти харчування за мінімальною ціною, мають стримуючий вплив на зростання цін в області. Однак головним стабілізуючим фактором тут є сьогоднішні зростаючі позитивні тенденції в економіці та послідовна реалізація курсу реформ», - підкреслив Юрій Сапронов.