Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На базі заводу ім. Шевченка планується налагодити виробництво електронних підручників

На базі заводу ім. Шевченка планується налагодити виробництво електронних підручників

Про це в ході розширеного засідання регіонального Комітету з економічних реформ повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «У Харківській області є 4 державних підприємства, що генерують 20 млн.грн. боргів із зарплати на місяць. Одне з цих підприємств - завод ім. Шевченка, колись флагман радянської космічної галузі, на якому попередня влада вирішила остаточно поставити хрест. Ми довго шукали шляхи, як відродити це підприємство, і прийшли до ідеї виробництва електронних підручників», - зазначив голова ХОДА.

Він повідомив, що у вересні 2010 року в двох школах Харкова був проведений унікальний експеримент, який охоплює 120 учнів. Школярі безкоштовно отримали найсучасніші електронні книги, і змогли оцінити всі переваги їх використання.

«Ми домовилися з підприємством-виробником, у якого ця розробка запатентована, про розміщення виробництва з випуску електронних підручників у Харкові, на базі заводу ім. Шевченка. Буде створено 1400 робочих місць, модернізована науково-виробнича база підприємства, створено новий інноваційно-виробничий центр. Більш того, 11 лютого були проведені переговори з представниками компанії «Майкрософт-Україна», які також висловили високу зацікавленість в реалізації і подальшому розвитку цього проекту. Зокрема, мова йде про розробку і виробництві спільно з «Майкрософт» нових електронних пристроїв та комп'ютерної техніки для західного ринку», - зазначив Михайло Добкін.

За його словами, крім широких можливостей щодо підвищення доступності та якості освіти, здійснення цього проекту тягне за собою значну економію коштів порівняно з випуском друкованих книг, а також зниження екологічного навантаження, оскільки на виробництво одного друкованого підручника йде 2 дерева. Вартість електронних підручників разом з програмним забезпеченням і методичним матеріалом в середньому складе 1600 грн. Термін окупності проекту - півроку.