Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми пропонуємо реальні механізми перетворення сільського господарства на інвестиційно привабливу галузь економіки. Микола Безуглий

Ми пропонуємо реальні механізми перетворення сільського господарства на інвестиційно привабливу галузь економіки. Микола Безуглий

«Міністерство аграрної політики і продовольства поставило для себе таке завдання, і з ним погодився Кабінет Міністрів, перетворити сільське господарство в інвестиційно привабливу галузь економіки, і забезпечити залучення коштів для поповнення операційних витрат та для технічного переоснащення галузі», - зазначив під час наради з питань реформування АПК перший заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий.

Для цього в Україні розроблені реальні механізми. По-перше, ухвалено політичне і економічно-обгрунтоване рішення - запровадження ринку землі. Тоді земля стане не тільки основним засобом виробництва, а й товаром, і основною заставою для іпотечного кредитування агропромислового виробництва.

«В Міністерстві розроблений пакет документів про ринок землі, про державний земельний кадастр, про державний земельний фонд, і низка інших законопроектів, які від імені Президента будуть внесені на розгляд Верховної Ради у найближчий час», - підкреслив Микола Дмитрович.

По-друге, в Міністерстві планують зробити двох великих операторів: перший – державний земельний фонд, другий – державний аграрний інвестиційний банк, і переважну більшість кредитування планують залучати через державний аграрний інвестиційний банк:  «Ми пропонуємо принципово нову схему – перейти від компенсацій кредитної ставки через бюджет до видачі відразу дешевих ставок. Страхування виробництва сільгосппродукції буде обов’язковою схемою отримання кредиту в цьому банку».

Також в Міністерстві планують протягом найближчих п’яти років дати гарантії сільгоспвиробнику, що державна підтримка буде завжди: «Це планується зробити через створення фонду розвитку українського села, який буде наповнюватися через обов’язковий тимчасовий одновідсотковий збір на 5 років від продажу товарів, послуг і робіт у державі. Це буде абсолютно достатнім для підтримки всіх державних програм, які є».
Якщо цей фонд буде підтриманий Верховною Радою, планується з 2015 року перевести сільське господарство на самоокупність, - стверджує перший заступник міністра. 

Ще одним механізмом відродження галузі АПК стане перехід до врегульованого ринку шляхом складання балансів, коли на початку року буде відомо скільки чого треба виробляти. «Маючи баланси, ми зможемо розподілити те, що зробимо, на забезпечення продовольчої безпеки держави, і безумовно, значну частину нашої продукції імпортувати», - підкреслив Микола Дмитрович.