Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Одним з найважливіших завдань сільгоспвиробництва є охорона і підвищення родючості грунтів. Віталій Алексейчук

Одним з найважливіших завдань сільгоспвиробництва є охорона і підвищення родючості грунтів. Віталій Алексейчук

Важливим завданням сільськогосподарського виробництва є раціональне використання сільськогосподарських угідь та збереження і відтворення їх продуктивності. Про це сьогодні в ході наради з питань реформування АПК України заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. 

«З ґрунтів Харківської області з отриманим урожаєм поступово зникають цінні мінеральні добрива. Для компенсації цих витрат в рамках програми розвитку агропромислового виробництва заплановано збільшення внесення цих добрив, як одного з основних факторів збільшення урожайності сільськогосподарських культур», - повідомив він.

За його словами, ці внесення в повній мірі не можуть компенсувати втрати органічної речовини в ґрунті.

«Щорічні втрати гумусу ґрунтами області становлять 0,6 т/га. Для відтворення родючості ґрунтів області необхідно вносити органічної речовини в перерахунку на органічні добрива під основні культури: озима пшениця – 9,8 т/га; кукурудза на зерно – 10,4 т/га; цукровий буряк – 8,6 т/га; соняшник – 12,8 т/га; кукурудза МВС – 7,5 т/га.

Збільшення виробництва органічних добрив в першу чергу планується за рахунок програми відтворення тваринництва», - додав він.