Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Локальними кроками нам вдається ефективно боротися з поширенням грипу. Ігор Шурма

Локальними кроками нам вдається ефективно боротися з поширенням грипу. Ігор Шурма

У Харківській області на високому рівні налагоджено роботу з попередження поширення інфекційних захворювань, завдяки чому епідеміологічні показники в області залишаються в нормі. Як зазначив 3 лютого заступник голови ХОДА Ігор Шурма, на Харківщині є все необхідне як для діагностики різних штамів грипу, так і для лікування хворих.

«Для того, щоб Харківська область не була заручницею лабораторних даних, які нам посилали раніше з Києва, ми минулого року закупили одну ПЦР-лабораторію, цього року область виділила ще 1 мільйон гривень, і закупили ще одну. Третя лабораторія сьогодні знаходиться у «Центрі СНІДу» і при наявності епідпоказів і розхідних матеріалів може працювати в режимі діагностики. Четверта моніторингова лабораторія працює на рівні СЕС. Результати аналізів ми отримуємо через 6 годин. Сьогодні ми своїми силами без допомоги Києва можемо обстежити всіх пацієнтів, у яких є підозра на грип, а також ми забезпечені необхідними медикаментами, щоб їх лікувати», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, не допускати поширення грипу по області вдається за допомогою локальних заходів.

«Ми навчилися не чекати росту епідпоказника по цілій області, а якщо є джерело інфекції і більше 30% дітей в навчальному закладі захворіли – закриваємо або клас, або школу, не паралізуючи діяльність інших закладів. Сьогодні ми є чи не єдиною областю на території Східної України, на території якої не був введений карантин. Тобто, локальними кроками нам вдається ефективно боротися з поширенням грипу», - зазначив заступник голови ХОДА.

Що стосовно грипу H1N1, то за словами Ігоря Шурми, цього року ситуація з ним не політизується, тож зайвого ажіотажу немає.

«Грип H1N1 є, але він такий, як і всі. Якщо його своєчасно встановити і пролікувати, то нічого страшного не відбувається», - підкреслив він.
 

Теги