Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про роботу Громадської Ради

Про роботу Громадської Ради

Як зазначила під час прес-конференції голова Громадської Ради Галина Золотих, свого часу Урядом Віктора Януковича було вперше запроваджено засади обов’язкової участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики (Постанова КМУ №1378 від 15.10.2004 р.) та прийнято Концепцію сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства (Постанова КМУ №1035 від 21.11.2007 р.), яка передбачала налагодження ефективної взаємодії органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства, що базується на засадах партнерства та взаємній зацікавленості у досягненні цілей, пов’язаних з процесом демократизації усіх сфер державного управління і суспільного життя. Сьогодні питання розвитку громадянського суспільства визначені Президентом України Віктором Януковичем пріоритетами державної внутрішньої політики у відповідному Законі.

Нажаль, громадські ради, створені протягом 2005-2009 рр., не запрацювали на повну силу через низку об’єктивних та суб’єктивних факторів. Тож, Президентом України Віктором Януковичем було ініційовано вдосконалення чинних засад створення на функціонування Громадських рад. Після громадського обговорення було прийнято відповідну Постанову Кабінету Міністрів «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» №996 від 3 листопада, яка передбачила створення Громадських рад при кожному органі виконавчої влади протягом наступних трьох місяців.

Основними завданнями Громадської ради є:
- cтворення умов для реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами;
- здійснення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади;
- сприяння врахування органом виконавчої влади громадської думки під час формування
Основною формою роботи Громадської ради є засідання, які проводяться у разі потреби, але не рідше ніж один раз на квартал. Рішення Громадської ради мають рекомендаційний характер і є обов’язковими для розгляду органом виконавчої влади.

Довідка: До інститутів громадянського суспільства віднесені: громадські, релігійні, благодійні організації, професійні спілки та їх об’єднання, творчі спілки, асоціації, організації роботодавців, недержавні ЗМІ та інші непідприємницькі товариства та установи, легалізовані відповідно до законодавства України.