Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мінімально необхідний страховий стаж для одержання пенсії за віком підвищено з 5 до 15 років

Мінімально необхідний страховий стаж для одержання пенсії за віком підвищено з 5 до 15 років

У рамках пенсійної реформи, яку буде реалізовано в Україні, планується підвищення мінімально необхідного страхового стажу для одержання пенсії за віком з 5 до 15 років. Про це в ході прес-конференції 20 січня повідомила заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області - начальник управління пенсійного забезпечення Тетяна Піпченко.  

За її словами, для новопризначених пенсій підвищиться нормативна тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20 до 30 років та для чоловіків з 25 до 35 років. Для призначення пенсії пропонується враховувати розмір середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, а перерахунок пенсії проводити із середньої заробітної плати, з якої призначено або перераховано пенсію.

Для обчислення пенсії передбачається враховувати заробітну плату лише за даними системи персоніфікованого обліку, що дасть можливість позбавити майбутніх пенсіонерів пошуку старих архівів та ліквідованих підприємств. У той же час передбачається залишити старий порядок для тих, хто за період з 2000 року не набув достатнього страхового стажу.