Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Максимальний розмір пенсії планується встановити на рівні 12 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Максимальний розмір пенсії планується встановити на рівні 12 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Як повідомив сьогодні під час кущової наради з питань пенсійної реформи директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав Машкін, згідно з проектом закону пропонується встановити максимальний розмір пенсії на рівні 12 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Обмеження стосуватиметься лише пенсій, які будуть призначені після набрання чинності закону.

Законопроектом передбачається зниження максимального розміру пенсії, який вираховується в залежності від заробітної плати. На сьогодні він становить 90% зарплати, його планується зменшити до 80%. Достроково (за півтора року) призначена пенсія державним службовцям, депутатам, прокурорам, суддям буде виплачуватися лише непрацюючим пенсіонерам, а на період роботи замість спеціальних - проводитиметься виплата трудових пенсій в розмірах, визначених за нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Граничний вік перебування на державній службі для чоловіків буде підвищений до 62 років, для жінок – 60 років. Інститут продовження перебування на державній службі буде скасовано.

Для військовослужбовців пропонується запровадити календарне обчислення вислуги років при визначенні права на пенсію; залишити пільговий порядок обчислення вислуги років при визначенні розміру пенсії: за 20 років вислуги (з урахуванням пільгового обчислення) - 50 % заробітної плати (55 % - для звільнених у відставку) та 3 % за кожен рік вислуги понад 20 років; поступово, щороку на 1 рік, збільшити вислугу років для визначення права на пенсію за вислугу років з 20 до 25 років. Планується зберегти виплати одноразової допомоги при ході на пенсію та механізм виплати пенсії працюючим військовим пенсіонерам без змін - у повному розмірі незалежно від заробітної плати.

Крім того, по всіх спеціальних категоріях пенсіонерів практично скасовується можливість дострокового виходу на пенсію. Якщо вони виходять достроково, то отримуватимуть звичайну трудову пенсію, а спеціальна пенсія буде призначатися тільки після досягнення пенсійного віку.