Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

При розробці проекту «Село майбутнього» був проаналізований і адаптований для Харківщини позитивний досвід наших сусідів. Юрій Сапронов

При розробці проекту «Село майбутнього» був проаналізований і адаптований для Харківщини позитивний досвід наших сусідів. Юрій Сапронов

«При розробці проекту «Село майбутнього» ми проаналізували позитивний досвід наших найближчих сусідів, адаптувавши його під реалії харківського регіону. Проект однозначно живий і перспективний, оскільки в РФ першу стадію аналогічної села вже почали реалізовувати», - заявив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов під час прес-конфереції 27 грудня.

За словами Юрія Сапронова, «Село майбутнього» - це агрокластер, який буде розташований на 1 700 гектарах землі в Ізюмському районі. Ядром агрокластера буде саме село на 300 гектарах землі, решта землі піде під кормову базу. На першому етапі планується будівництво 130 котеджів і 160 міні-ферм разом з трьома переробними заводами - по молоку, по м'ясу та кормів. Крім цього, в 40-кілометровій зоні навколо села передбачається будівництво ще 600 ферм. Вартість проекту «Село майбутнього» - близько 150 млн. доларів. Заступник голови облдержадміністрації повідомив, що можливі різні джерела фінансування: 
«Сподіваємося отримати фінансування «Села майбутнього» як національного проекту, але також є й інші джерела: гроші місцевих бюджетів, державна Програма з будівництва доступного житла, Програма підтримки фермерства, Програма з переселення військових та інші». 
Юрій Сапронов висловив упевненість, що «Село майбутнього» буде цікавим для молодих людей, які зможуть отримати в рамках проекту роботу і доступне житло. 
«На фермах молоді сім'ї зможуть заробляти по 8 тис. грн. Щоб не було пересудів, коли ми говоримо про зарплату 8 тис. грн. або про зростання ВРП області на 80% за 10 років - ми говоримо про порівняні ціни (без урахування інфляції і курсової різниці за період). Ми впевнені, що молодь обов'язково зацікавиться цим проектом, оскільки там вона отримає ще й доступне житло - котедж в оренду за символічну плату, припустимо 1 грн. на рік, і буде платити лише за комунальні послуги, а через 7-10 років за умови постійної роботи на фермі отримає цей котедж у власність», - підкреслив віце-губернатор.

Теги