Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Причиною боргів ряду комунальних підприємств Харківської області із заробітної плати є економічно недоцільні тарифи. Михайло Добкін

Причиною боргів ряду комунальних підприємств Харківської області із заробітної плати є економічно недоцільні тарифи. Михайло Добкін

Як повідомив 24 грудня під час підсумкової прес-конференції голова ХОДА Михайло Добкін, ряд комунальних підприємств Харківської області, які працюють у сфері ЖКГ, мають заборгованість по заробітній платі. За його словами, це в першу чергу пов'язано з економічно необгрунтованими тарифами.

«На багатьох підприємствах не дуже хороша ситуація з виплати заробітної плати. Головна проблема - тарифи сьогодні не відповідають реальній економічній ситуації. Можливості формувати тарифи сьогодні у місцевого самоврядування немає, і ті розрахунки, які були подані в НКРЄ, до нового року не були затверджені. Крім цього піднімалася мінімальна заробітна плата, відбувалося подорожчання комплектуючих, витратних матеріалів, усього того, що йде на підготовку комунального господарства до зими - це те, чим займаються влітку співробітники підприємств водопостачання, водовідведення, теплових мереж Харкова та області. Все це призводило до того, що розрахунки за електроенергію і газ вимивали оборотні кошти підприємств, і платити заробітну плату можна було лише з решти сум», - пояснив Михайло Добкін.

За його словами, також причиною появи боргів є необхідність в літній час вести ремонтні роботи на інженерних мережах та інших об'єктах підприємств житлово-комунального господарства, тоді як кошти з держбюджету на ці цілі виділяються лише під кінець року.

«Ця постійна нестача коштів, пошуки оптимального рішення - куди і кому заплатити в першу чергу - за одними роботами, за іншими або виплатити заробітну плату - призводять до того, що частина грошей, які повинні були йти на заробітні плати, влітку і на початку осені йдуть на проведення робіт. До кінця року, коли приходять державні субвенції на ЖКГ, коли місто віддає борги - суми накопичуються, і тоді гаситься заробітна плата», - сказав Михайло Добкін.

 

Теги