Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні відсутній взаємозв'язок між державою, науково-технічними компаніями, вузами та бізнесменами. Юрій Сапронов

В Україні відсутній взаємозв'язок між державою, науково-технічними компаніями, вузами та бізнесменами. Юрій Сапронов

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов заявив, що майбутнє України за виробництвом інноваційного продукту. «Якщо поглянути на бізнес багатьох мільярдерів, то можна відзначити, що він був за своєю суттю інноваційним. Інновації можуть збагатити не тільки конкретного бізнесмена, а й країну в цілому, адже інноваційний продукт має високу цінність для інвесторів. Інвестори обов'язково прийдуть у країну, де інновації користуються підтримкою у держави.

Нашій країні заважають розвиватися натуральні ресурси, які перетворили її в сировинну базу. Українські підприємці не хочуть вкладати кошти в малозрозумілий проект, пов'язаний з науково-технічним винаходом. Набагато легше не щось зробити, а щось купити і перепродати», - зазначив віце-губернатор.

Головною проблемою Юрій Сапронов називає відсутність в України взаємозв'язку між державою, науково-технічними компаніями, вузами та бізнесменами.

«Між вченими та бізнесменами проходить своєрідна межа, яку не наважуються перейти ні ті, ні інші. І ті, і інші чекають, що перший крок повинна зробити друга сторона. Такий крок робить обласна державна адміністрація, ініціюючи створення українсько-російського технопарку «Слобожанщина» на базі ФЕДа і технополісу «П'ятихатки» на базі ННЦ ХФТІ.

У зв'язку з цим надзвичайно корисним був для харківської делегації візит до Татарстану, який на сьогодні є лідером в Приволзькому федеральному окрузі за кількістю створених технопарків - там налічується дев'ять технопарків, чотири індустріальних парків, технополіс «Хімград» і шість інвестиційних та венчурних фондів, які фінансують інноваційні проекти. Технопарк забезпечує компаніям необхідну підтримку на всіх стадіях інноваційного циклу проекту, сприяючи проведенню проектних, дослідно-конструкторських і науково-вишукувальних робіт, здійснює взаємодію між розробниками, промисловим сектором та інвесторами. Така комерціалізація забезпечує затребуваність ринком розробок технопарку. За допомогою створення технопарків Україна зможе перейти на виробництво продукту з високою доданою вартістю, який виробляють всі економічно розвинені країни світу», - висловив впевненість Юрій Сапронов.