Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Делегація харківських вчених буде переймати досвід казанського ІТ-парку

Делегація харківських вчених буде переймати досвід казанського ІТ-парку

Як заявив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов, найближчим часом делегація харківських вчених відправиться в Казань (Татарстан) для вивчення досвіду організації в місті ІТ-парку. «Казанський IT-парк - це найбільший у всій Східній Європі бізнес-інкубатор у сфері інформаційних технологій, який відкрився трохи більше року тому. Ключовим напрямом його спеціалізації є розробка програмного забезпечення. Зокрема, інноваційною розробкою татарстанських IТ-компаній є система електронного документообігу. У цілому, вливання у створення IT-парку склали 2,9 млрд руб.

Досвід казанських колег надзвичайно корисний для нас у зв'язку з ухваленням рішення про створення аналогічного парку в Харкові. Наше бачення створення IT-парку починається c залучення новітніх розробок найбільш успішних компаній, з реалізації принципово нового підходу до організації процесів, будь то медицина, навчання або інші галузі.

Будівництво IT-парку буде сприяти розвитку інформаційного суспільства, стимулювати зростання середнього та малого бізнесу, що послужить головною передумовою зростання економічного добробуту. У Харківській області необхідно активно розвивати інформаційно-технологічний кластер і використовувати успішний світовий досвід у галузі використання передових технологій.

Україна посідає п'яте місце в світі з розробки програмного забезпечення та інших видів ІТ-сервісу. На жаль, влада не замислювалася раніше над створенням умов для роботи «айтішників». Сьогодні велика кількість талановитих харків'ян працюють на провідні західні компанії за «сірими» і «чорними» схемами, в інтернеті створюючи первинний продукт і продаючи його за копійки. ІТ-парк дозволить залучити кращих програмістів на один майданчик для створення продукту з високою доданою вартістю та забезпечить отримання максимальної ціни за програмне забезпечення, яке буде запатентоване і авторські права розробників будуть захищені державою. Ядром ІТ-парку буде щонайпотужніший сучасний дата-центр», - підкреслив віце-губернатор.