Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будинки-інтернати області фінансуються лише на 60%. Ігор Шурма

Будинки-інтернати області фінансуються лише на 60%. Ігор Шурма

Як повідомив сьогодні під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та зборів адміністративно-господарського активу області заступник голови ХОДА Ігор Шурма, видатки на утримання будинків-інтернатів на 2010 рік, визначені Міністерством фінансів України в сумі 75,4 млн. грн., задовольняють річну потребу лише на 60 %. «У загальному обсязі фінансування захищені статті видатків складають майже 93% і лише 7% на інші статті (послуги зв’язку, поточні ремонти, відрядження, тощо). Така тенденція у фінансуванні зберігається протягом останніх років», - зазначив Ігор Шурма.

За його словами, за умови недостатнього рівня державного фінансування дефіцит видатків на харчування, придбання медикаментів, медичного обладнання покривається за рахунок пенсійних коштів. Сума коштів, що надійшла з Пенсійного фонду та від органів праці на спеціальні рахунки інтернатних установ станом на 1 грудня, склала 18,8 млн. грн. Враховуючи, що кошти спеціального фонду використовуються виключно для поліпшення умов проживання підопічних, значна їх частина направлена на першочергові потреби підопічних: придбання продуктів харчування, медобладнання та медикаментів, м’якого інвентарю та оплату послуг.
Крім того, для покращення стану утримання підопічних керівниками установ проводиться робота по залученню благодійної, гуманітарної та спонсорської допомоги. Загальна сума цієї допомоги станом на 1 грудня склала 794 тис. грн.

Ще одним із шляхів додаткового забезпечення продуктами харчування є підсобні господарства, які організовані у 14 будинках-інтернатах. Як результат діяльності підсобних господарств на харчування підопічних додатково передано продукції на суму понад 1 млн. грн. Це дало змогу забезпечити підопічних окремими продуктами харчування власного виробництва на 30-40 % від потреби. Так, наприклад, у Богодухівському дитячому інтернаті, де підсобне господарство функціонує більш потужно, потреба у молоці та м’ясі задоволена на 100%.

«Проте, цих зусиль вкрай недостатньо для задоволення нормативних потреб мешканців інтернатних установ. Крім того, у 2011 році, нажаль, не прогнозується фінансового покращення стану справ у будинках-інтернатах», - підкреслив Ігор Шурма.

Довідка. В системі соціального захисту населення Харківської області функціонують 18 будинків-інтернатів. З них за призначенням: 3 дитячих, 6 загального профілю, 9 психоневрологічного профілю. Станом на 1 грудня 2010 року у 18 будинках-інтернатах фактично мешкають 3168 громадян похилого віку, інвалідів, з яких 373 дитини-інваліда з розумовими вадами розвитку та психічними розладами. 22 особи мають статус дитини-сироти, 120 дітей позбавлені батьківського піклування.