Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Політизації Податкового кодексу не має бути. Юрій Сапронов

Політизації Податкового кодексу не має бути. Юрій Сапронов

«Політизації Податкового кодексу не має бути. Це суто економічне питання», - заявив під час брифінгу віце-губернатор Юрій Сапронов. Заступник голови ХОДА впевнений - малому і середньому бізнесу треба сприяти і допомагати, оскільки саме він є основою економіки всіх розвинених країн.

«Але під маскою малого бізнесу працює і великий бізнес, наприклад, великі оптові мережі, коли кожен з 50 касових апаратів супермаркету видає не фіскальний чек, а чек приватного підприємця, протягом 7-10 днів виробляючи свої 500 тис. річного обороту, а в кінці року має 2,5-3 тис.приватних підприємців на кожному касовому апараті. Таким чином горе-бізнесмени не просто оптимізують податки, а практично їх не платять, і з ними розмова повинна бути одна.Тим же людям, які дійсно працюють в малому і середньому бізнесі - а це десятки тисяч харків'ян - ми будемо допомагати», - підкреслив Юрій Сапронов у ході брифінгу 6 грудня.

Також він нагадав, що ще в 2000 році президент Леонід Кучма підняв актуальне питання прийняття Податкового кодексу.

«Чому він не був прийнятий? Кожен наступний уряд і кожен кандидат у президенти розуміли, що це непопулярний захід, тому відкладали Податковий кодекс в довгий ящик. Їм було невигідно вибудовувати в єдиний документ систему сплати податків в державі, їх оптимізацію та детінізацію економіки, оскільки це б призвело до падіння рейтингу.

Сьогодні Президент України Віктор Янукович почав і буде проводити в країні всі непопулярні реформи, без яких Україна далі не може розвиватися. Країна може стати банкрутом, якщо ці реформи не будуть проведені», - підкреслив віце-губернатор.

За словами Юрія Сапронова, проблема існує не в самому Податковому кодексі, а у взаєминах між підприємцем і податківцем.

«Яким би гарним не був цей документ, головне не в тому, що прописано в ньому, а в укоріненому за роки способі спілкування між підприємцем і податківцем. Тільки детінізація економіки, ліквідація подвійного оподаткування здатні направити взаємини між ними в правильне русло», - підкреслив він.