Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна сумує за безвинно загиблими

Україна сумує за безвинно загиблими

Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв великого голоду 1932-1933 років, який забрав життя мільйонів людей. Всі установи вивісили державні прапори з чорною траурною стрічкою, по країні проходять траурні ходи та покладання квітів. У Харкові керівники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, представники духовенства, політичних партій, громадських і молодіжних організацій вшанували пам'ять загиблих у першого в Україні Пам'ятного знака - Хреста жертвам Голодомору, встановленого в Молодіжному парку ще в 1989 році.

Довідково

Голод 1932-1933 років став спільною трагедією країн колишнього Радянського Союзу. Він охопив основні зернові райони СРСР - Україну, Північний Кавказ, Нижнє і Середнє Поволжя, значну частину Центрально-Чорноземної області, Казахстан, Західний Сибір та Південний Урал.

Щодо масштабів голоду, «викликаного насильницькою колективізацією», існує офіційна оцінка, підготовлена Державною Думою РФ у виданій 2 квітня 2008 офіційній заяві «Пам'яті жертв голоду 30-х років на території СРСР».

Згідно з висновком комісії при ДД РФ на території Поволжя, Центрально-Чорноземної області, Північного Кавказу, Уралу, Криму, частині Західного Сибіру, Казахстану, Україні і Білорусії «від голоду і хвороб, пов'язаних з недоїданням» в 1932-1933 роках загинуло близько 7 млн людей, причиною чого були «репресивні заходи для забезпечення хлібозаготівель», які «значно погіршили важкі наслідки неврожаю 1932 року».

В електронній версії Енциклопедії Британіка наводиться діапазон від 4 до 5 млн етнічних українців, які загинули в СРСР у 1932-1933 роках із загального числа жертв у 6-8 млн. Енциклопедія Брокгауз (2006) наводить дані втрат: від 4 до 7 млн осіб.