Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За минулі два тижні в Харківській області здійснено 347 перевірок дотримання вимог земельного законодавства

За минулі два тижні в Харківській області здійснено 347 перевірок дотримання вимог земельного законодавства

За інформацією Головного управління Держкомзему у Харківській області, за минулі два тижні в Харківській області проведено 53 засідання районних робочих груп, здійснено 347 перевірок дотримання вимог земельного законодавства щодо законності надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок із земель водного фонду; дотримання вимог земельного законодавства при використанні земель оборони, земель лісогосподарського та сільськогосподарського призначення, які використовуються як землі промисловості, законності відчуження та використання земель запасу та земель державного резервного фонду, самовільного заняття земельних ділянок та самовільного будівництва, дотримання землекористувачами виконання умов договорів оренди землі. В результаті перевірок виявлено 313 випадків порушення земельного законодавства.

«Роботу районних робочих груп в цілому визнано як незадовільну. Було зазначено, що в більшості районів області розпорядження не виконується, районні комісії не працюють та належним чином не звітують про результати проведеної роботи та не надають в обласну робочу групу матеріали перевірок, - підкреслив начальник Головного управління Держкомзему у Харківській області Михайло Клепач.

- Загальна оцінка, згідно з якою стан використання земель в більшості районів залишається негативним, оскільки значні площі земель області або взагалі не використовуються або використовується з порушеннями земельного законодавства, без правовстановлюючих документів, не за цільовим призначенням, з недотриманням землекористувачами умов договорів оренди землі щодо розміру орендної плати та своєчасної її сплати в результаті чого бюджет області недоотримує кошти, залишається, на жаль, актуальною».

Також він зазначив, що треба розуміти, що проведення перевірок, засідань робочих груп, навіть виявлення порушень земельного законодавства - не є самоціллю. «У Балаклійському районі, згідно звітів районної робочої групи, на цей час проведено 8 перевірок, проведено 1 засідання робочої групи, виявлено 10 порушень земельного законодавства. Але за той же час у результаті діяльності робочої групи, згідно тієї ж самої звітності, не видано жодного припису, не складено жодного протоколу, не винесено жодної постанови про накладення стягнення, жодного матеріалу не передано до органів прокуратури.

З Краснокутського району надійшла інформація про проведення 5 засідань районної робочої групи, здійснення 6 перевірок, виявлення 49 порушень земельного законодавства.

За його словами, у Краснокутському районі в результаті перевірок на території Качалівської та Олексіївської сільських рад встановлено, що земельні ділянки ВАТ «Укртелеком» площею 0,003 га , які надані розпорядженням облдержадміністрації від 16.07.2007 року № 432 використовуються без правовстановлюючих документів, про що складено акти перевірок дотримання вимог земельного законодавства.