Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз боргів по заробітній платі та по внесках до Пенсійного фонду будуть здійснювати комплексні комісії, до складу яких входитиме представник прокуратури. Ігор Шурма

Аналіз боргів по заробітній платі та по внесках до Пенсійного фонду будуть здійснювати комплексні комісії, до складу яких входитиме представник прокуратури. Ігор Шурма

11 листопада в Богодухівському районі відбулося виїзне засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших соціальних виплат, а також заборгованості по внесках до Пенсійного фонду. У засіданні взяли участь заступник голови ХОДА Ігор Шурма, начальник Головного управління праці Олена Захуцька, начальник Головного управління Пенсійного фонду Харківської області Віктор Ачкасов, начальник Державної територіальної інспекції праці в Харківській області Ігор Капусник, члени районної комісії, а також прокурор Богодухівського району Сергій Бережний. 

Як підкреслив Ігор Шурма, таке виїзне засідання відбулося вперше в Харківській області і було організовано на виконання рішення колегії ХОДА. Надалі виїзні засідання тимчасової робочої групи за участю співробітників прокуратури будуть проводитися регулярно раз на два тижні в тих районах, де буде спостерігатися тенденція росту заборгованості.

Богодухівський район став першим у списку, оскільки, за даними моніторингу, саме тут спостерігається найстрімкіша динаміка росту заборгованості із заробітної плати і сплати до Пенсійного фонду.

«Були заслухані районна адміністрація, голова міста, прокурор району і основні боржники. Прийнято рішення про те, що в майбутньому в районі для детального вивчення причин боргів і напрацювання системи їх погашення буде створено спільну комісію, в роботі якої братимуть участь начальник районного управління праці, начальник районного відділення Пенсійного фонду, представник Державної територіальної інспекції праці і представник прокуратури. За результатами роботи цієї комісії вже можна буде зробити детальний висновок: які є причини боргів і які є реалії їх погашення. Також прокурору запропоновано детально розглянути реальну виплату заробітної плати в сільських і селищних радах», - повідомив Ігор Шурма.

За його словами, на місцях наразі немає системного підходу до аналізу боргів.

«На сьогоднішній день окремо аналізуються борги по зарплаті, і окремо – борги по виплатах до Пенсійного фонду. Окремо аналізом займаються Пенсійний фонд, управління праці, державна інспекція по контролю і прокуратура. В результаті завжди бракує якоїсь ланки. Тепер вони всі повинні в складі однієї комісії дати оцінку тим підприємствам, які заборгували. Адже невиплата зарплати – це соціальна напруга в сім’ях, а несплата організаціями внесків до Пенсійного Фонду – це ще й відсутність стажу при виході на пенсію», - підкреслив Ігор Шурма.