Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До погашення боргів за спожитий газ треба підходити комплексно

До погашення боргів за спожитий газ треба підходити комплексно

Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв назвав кілька шляхів, які повинні вирішити питання з погашенням боргу областей України за газ: «В першу чергу треба налагодити платіжну дисципліну. Друге - поміняти деяких нерадивих керівників. Наприклад, поміняли в Дніпропетровській області деяких керівників підприємств комунального господарства, і відразу збільшилися обсяги платежів за спожиті енергоносії. Така ж ситуація і в Житомирській області. З тими керівниками, які не справляються, треба просто прощатися і давати дорогу більш перспективним, які вміють працювати.  

Третє, можна брати і кредитні ресурси. НАК «Нафтогаз України», Кабінет Міністрів може надавати позики з державного бюджету, робити розстрочку, реструктуризацію боргів. Але, тим не менше, треба розраховуватися, збільшувати обсяги фінансування та скорочувати собівартість послуг, що надаються підприємствами ЖКГ.

Яскравий тому приклад - Закарпатська область, де одна гігакалорія коштує в два рази більше, ніж у цілому по країні. Населення цієї області змушене платити в два рази більше, ніж у цілому по країні. До цих пір місцеві органи влади ніяк не відреагували і не працюють над зменшенням собівартості послуг, що надаються. Найлегше - підвищувати ціни».

Відповідаючи на питання про різницю в тарифах, Андрій Клюєв запевнив, що вона буде компенсована, і зроблено це буде до середини грудня.