Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Час перетину україно-російського кордону має скоротитися

Час перетину україно-російського кордону має скоротитися

Як відзначив в ході міждержавного тренінгу з практичної апробації новацій у системі охорони кордону та прикордонного контролю на україно-російській ділянці кордону голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин, вже в цілому розроблена системна ідеологія спрощення формальностей на українсько-російському кордоні.  

Ідеологія включає в себе:
1. Облаштування пунктів пропуску (тут повинен бути дозволений ряд питань і погоджені умови, де будуть облаштовуватися пункти пропуску, терміни і умови).
2. Спільний контроль, при якому мінімізуються формальності.
3. Преференції для громадян України і Росії.
4. Використання нових технологій.

У Міністерстві закордонних справ Україні вже відбулося перше засідання і готується до підписання угода про благоустрій інфраструктури на державному кордоні. Передбачається, що тепер в автомобільному пункті пропуску буде здійснюватися одна зупинка, на якій будуть працювати всі служби разом.

Для впровадження спільного контролю буде використаний досвід україно-польського кордону. Також відпрацьовані і внесені зміни до угоди про безвізовий порядок і про прикордонний рух. Зміни полягають у поширенні преференцій жителів прикордонних районів на територію всієї нашої області. Це дасть можливість громадянам Харківської та Бєлгородської областей перетинати державний кордон у будь-якому, в тому числі і в місцевому, пункті пропуску.

«Всі ці зміни повинні вирішити питання безпеки, швидкості оформлення на кордоні, створити максимально комфортні умови для громадян і продемонструвати високу культуру обслуговування», - резюмував Микола Михайлович.

Теги