Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми будемо приймати активну участь у випуску наших студентів. Ігор Шурма

Ми будемо приймати активну участь у випуску наших студентів. Ігор Шурма

Наразі Постанова Кабінету міністрів щодо права першого робочого місця для випускників державної форми навчання українських вузів діє тільки в медичній освіті, - підкреслив у ході програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо заступник голови ХОДА Ігор Шурма. Втім, за його словами, і у випадку з медичною освітою є потреба у муніципальному замовленні на найбільш необхідні спеціальності.

«Місто Харків, а з цього року і Харківська область випускає фахівців не просто престижних професій, як гінекологія, стоматологія, хірургія – ми ведемо замовлення на ті посади, які сьогодні вакантні, але без яких життєздатність територіальної громади неповноцінна. Сьогодні, наприклад, на одній з підстанцій швидкої допомоги майже на 40 лікарських посад працює 14 лікарів. Дуже складно в таких умовах забезпечити роботу швидкої невідкладної медичної допомоги, тому ми будемо приймати активну участь у випусках наших студентів, і максимальну кількість людей будемо скеровувати туди, де є в них потреба», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, на даний момент держава втрачає великі кошти, навчаючи за рахунок бюджету студентів, які потім виїжджають на роботу за кордон.

«Це занадто дороге задоволення, коли держава витрачає на 5 – 6 років навчання одного фахівця величезні гроші, а потім не має з цього віддачі. Ми маємо реальний приклад відтоку освічених людей. І це велика проблема на сьогоднішній день, бо за кордоном набагато легше дати дозвіл на проходження якихось курсів і визнати диплом нашого випукника, ніж потратити десятки, сотні тисяч євро чи доларів на підготовку того чи іншого спеціаліста», - зазначив Ігор Шурма.