Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новий апарат автоматичного цітоферезу компенсує зменшення кількості донорів при зростаючій потребі медзакладів у препаратах крові. Ігор Шурма

Новий апарат автоматичного цітоферезу компенсує зменшення кількості донорів при зростаючій потребі медзакладів у препаратах крові. Ігор Шурма

Як зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, апарат автоматичного цітоферезу «AMICUS» - це унікальне обладнання, яке є далеко не в кожному обласному центрі України. Всього в Україні на сьогоднішній день є 4 таких апарати. Два з них знаходяться в Києві, один - у Луганську, і четвертий - у Харкові.

За словами Ігоря Шурми, нове обладнання має ряд особливостей.

«Перш за все, це створення безпечних умов для тих пацієнтів, які мають отримувати готовий препарат крові. По-друге, для того, щоб приготувати одну терапевтичну дозу на старому обладнанні, потрібно було взяти кров у 10-20 донорів. Таким чином відбувалося змішування крові і підвищувався ризик зараження крові тими чи іншими хворобами. Цей апарат дозволяє з крові одного донора створити одну терапевтичну дозу для пацієнта. По-третє, новий апарат дасть економічний ефект. Підраховано, що приготування однієї терапевтичної дози на цьому апараті дозволить заощадити від 500 до 700 гривень, незважаючи на те, що витратні матеріали на приготування однієї дози стоять близько 2 тис. грн.», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також зазначив, що новий апарат автоматичного цітоферезу дозволить компенсувати зменшення кількості донорів за дедалі більшого потреби медзакладів у препаратах крові.

Довідка. Харківський обласний центр служби крові, до компетенції якого відноситься заготівля тромбоцитарної маси, в теперішній час забезпечує потребу установ охорони здоров'я регіону в цьому компоненті лише на 55%. Розповсюдженість онкологічних та гематологічних захворювань обумовлює щорічний зріст потреби установ охорони здоров'я в тромбоцитарній масі — компоненті крові, що є життєвонеобхідним для пацієнтів цієї категорії. Основними споживачами тромбоцитарної маси є ведучі клініки області — Дитяча обласна клінічна лікарня № 1, Обласна клінічна лікарня, Інститут медичної радіології ім. С.П. Григор'єва, Обласний клінічний онкологічний диспансер, Обласний клінічний центр урології та нефрології ім. В.І. Шаповала, Харківська міська клінічна багатопрофільна лікарня № 25 та інші.

З 1991 р. до 2009 р. кількість донорів в області зменшилася в 2,3 рази (з 90,0 тис. у 1991р. до 40,0 тис. у 2009р.), що спричинило зниження обсягів заготівлі крові з 40,0 тис. літрів до 20,0 тис. літрів у 2009 році. На одного жителя області припадає 7,8 мл заготовленої донорської крові, тоді як згідно рекомендацій ВООЗ цей показник має дорівнювати 12-15мл.