Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський том книги «Реабілітовані історією» один з найбільших в серії. Людмила Ровчак

Харківський том книги «Реабілітовані історією» один з найбільших в серії. Людмила Ровчак

Харківський том науково-документальної серії «Реабілітовані історією» буде складатися з шести книг у восьми частинах. Харківський внесок у серію один з найбільших у порівнянні з іншими регіонами України.  Як повідомила 25 жовтня в ході засідання круглого столу, присвяченого визволенню України від німецько-фашистських загарбників і перемозі у Великій Вітчизняній війні, завідуюча комунальною установою редакційно-видавничої групи Харківського тому серії Людмила Ровчак, зібраний матеріал буде розподілений згідно до хронології. Так, період з 1917-червень 1934 рр.. увійшли в першу книгу в двох частинах; з липня 1934 - липень 1937 рр.. (Книга друга); серпень 1937-1938 рр.. (Книга третя в двох частинах); 1939-червень 1941 рр.. (Книга четверта); липень 1941 - травень 1945 рр..(Книга п'ята); червень 1945-1991 рр.. (Книга шоста).  Дві частини першої книги вже опубліковані в Харкові в 2005 і 2008 роках. 

«У виданні на підставі вивчення ще недавно засекречених архівних матеріалів розкриваються долі більше 10 тисяч наших земляків, які потрапили в криваві лещата радянської репресивної машини в період 1917-1934 років, коли Харків був столицею Радянської України. Тут репресували всю державну та творчу еліту. Арешти у столиці та столичному регіоні характеризуються значними масштабами. Незважаючи на те, що значна частина справ була передана за межі області, у Харкові до сьогодні зберігається понад 40 тисяч кримінальних справ, у тому числі групових, звинувачення за якими має політичне забарвлення», - повідомила Людмила Ровчак.
За її словами, вже підготовлено рукопис книги другої, яка оповідає про політичні репресії на Харківщині від середини 1934 р. до серпня 1937 Мартиролог цієї книги нараховує близько 4 тисяч реабілітованих. Редакційна група готує рукопис третьої книги, яка планується до видання у двох частинах і присвячена часу «великого терору» 1937-1938 рр.. У ці роки в Харкові було розстріляно, тільки за матеріалами архівних кримінальних справ, що зберігаються в Харкові, більше 10 тисяч громадян.